Послаблення валютних обмежень допоможе повернути довіру інвесторів до України – експертка

Національний банк із 1 грудня 2023 року пом'якшив валютні обмеження для бізнесу і громадян
Фото: depositphotos.com

Послаблення валютних обмежень допоможе Україні повернути довіру інвесторів і нівелювати воєнні ризики, а відповідно – забезпечити приплив інвестицій у реальний сектор економіки. Таке переконання висловила в коментарі "РБК-Україна" радниця президента ICC Ukraine Вікторія Залізняк.

"Валютні обмеження зараз стосуються можливості обслуговувань кредитів, узятих до війни, виплат по єврооблігаціях, дивідендів. Тобто тих напрямків, які напряму впливають на залучення інвестицій і кредитних коштів у країну. Адже зрозуміло, що інвестор заходить сюди, щоб надалі отримувати прибуток. І якщо до ситуації, яка в нас склалася, багато кредиторів та інвесторів ставляться з розумінням, хоч і очікують на перегляд цих положень, то нові будуть сюди заходити з обережністю", – сказала експертка.

Вона також зауважила, що війна в Україні прямо впливає на приваблення інвестицій, тому потрібно вживати всіх можливих заходів з інших сторін для зменшення цих ризиків, включно зі зняттям обмежень із валютних операцій.

"На цьому етапі зняття обмежень не матимуть суттєвого впливу на фінансову ситуацію. А залучення нових коштів у країну, перш за все в реальний сектор, навпаки – поліпшить її. НБУ оперативно реагує на зміни в економіці та її потреби, і значна кількість обмежень щодо валютних операцій уже знята. Бізнес сподівається, що рух буде позитивним і далі", – заявила Залізняк.

Контекст:

Кабінет Міністрів звернувся до Національного банку України із проханням надати дозвіл на продаж валюти для низки українських компаній для розрахунків із західними кредиторами. Серед компаній, яким планують дозволити продавати валюту, – "Vodafone Україна", "Інтерпайп", Kernel і ДТЕК. Ці компанії мають кредити в західних банках або є емітентами єврооблігацій. Згідно з пояснювальною запискою до розпорядження уряду, такий крок призначений для відновлення довіри західних партнерів до України.

Національний банк із 1 грудня 2023 року пом'якшив валютні обмеження для бізнесу і громадян, зокрема, скасував усі обмеження для банків і небанківських фінансових установ на обсяги ймовірного продажу ними готівкової іноземної валюти населенню.

У грудні в Національному банку України також заявили, що можуть дозволити репатріацію "нових" дивідендів у межах пом'якшення валютних обмежень.