"Потенціал надзвичайно великий". Спецпредставниця США повідомила, що американські компанії хотіли б інвестувати в Україну, але потрібні реформи

Підготовку до відновлення України після закінчення війни мають розпочати вже зараз, зазначила Пріцкер
Фото: EPA

Приватні компанії зі США хотіли б інвестувати в енергетику, будівництво житла, інфраструктуру, сільське господарство, транспорт і гірничовидобувну промисловість України, але Київ має провести реформи у підзвітності і прозорості, щоб зробити такі інвестиції безпечними. Про це 27 вересня у Брюсселі заявила спецпредставниця президента США Джо Байдена з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, її цитує Reuters.

На думку Пріцкер, підготовку до відновлення України після закінчення війни, яку в лютому минулого року почала країна-агресор РФ, мають розпочати вже зараз, незважаючи на те, що бойові дії тривають.

Як вказала спецпредставниця США, "головним завданням є забезпечення того, щоб відновлення відбувалося відповідно до кращих міжнародних практик, і в це входять реформи, які забезпечують прозорість і підзвітність". Отже, "реформи й відновлення ідуть пліч-о-пліч", додала вона.

На думку Пріцкер, "потенціал України надзвичайно великий" – "вона має величезні можливості в сільському господарстві, в енергетиці, у металургії та гірничовидобувній промисловості, у видобуванні найважливіших корисних копалин і в цілій низці інших галузей".

Щоб реалізувати цей потенціал, "необхідно провести попередню роботу, яка може успішно тривати вже зараз", і уряд України "готовий прийняти цей виклик", наголосила спецпредставниця США.

Пріцкер розповіла, що з моменту призначення на посаду вона провела зустрічі із 30 приватними компаніями, які бажають узяти участь у відновленні України.

"Це потребує зміни законодавства України. Це потребує певного партнерства уряду із приватним сектором, а згодом – функціонування приватного сектору", – резюмувала вона.

Байден призначив ексміністерку торгівлі США Пріцкер спецпредставницею з питань економічного відновлення України 14 вересня. Як вказав президент США, Пріцкер, окрім іншого, "допоможе уряду України провести реформи, необхідні для зміцнення економіки".

Контекст:

Унаслідок війни, яку 24 лютого 2022 року розпочала Росія, Україна зазнала збитків на суму понад $700 млрд, повідомляв 3 січня 2023 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Згідно з розрахунками Світового банку станом на березень, для повоєнного відновлення й реконструкції Україні необхідно щонайменше $411 млрд.

Україні для швидкого відновлення необхідно щорічно по $50 млрд у найближчі п'ять років, повідомляв Європейський банк реконструкції та розвитку.

Про українське бачення відновлення країни в першій розмові з Пріцкер 23 вересня поінформував Шмигаль. "Озвучив потреби по кожному з пріоритетів rapid recovery: енергетика, розмінування, відновлення житла, критичної інфраструктури й економіки", – наголосив прем'єр.

Президент України Володимир Зеленський заявив 25 вересня, що Пріцкер має розпочати роботу якнайшвидше. "Це чіткий символ довіри Америки до майбутнього України", – підкреслив глава держави.