Ситуація непроста, треба не просто відновити енергосистему, а побудувати нову – Зеркаль

Олена Зеркаль: Це не просто наклеїти пластир. Це питання значних зусиль
Фото: pravda.com.ua

Ситуація в українській енергетиці дуже непроста, і вона не покращиться швидко, тому треба не просто відновлювати зруйновану росіянами енергосистему, а й будувати нову. Про це заявила в інтерв'ю "Українській правді" колишня радниця міністра енергетики Олена Зеркаль. 

"Ситуація дуже непроста, і вона не може покращитися швидко. Бо це не просто наклеїти пластир. Це питання значних зусиль, щоб не просто відновити, а фактично побудувати нову систему. Так, у нас залишилася базова атомна генерація. Але все, що стосується маневрової генерації, ми майже втратили", – сказала вона.

Зеркаль пояснила, що ремонт зруйнованих об'єктів зараз буде залежати від того, наскільки енергетичні компанії будуть упевнені, що під час відновлення не буде нових прильотів. Тоді ремонти дадуть результат.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. У травні у країні почалися віялові вимкнення світла. Наприкінці місяця обмежень не застосовували, але з 1 червня їх поновили.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

13 червня в "Енергоатомі" повідомили, що виводять у ремонт енергоблок однієї з АЕС, через що дефіцит генерації може зрости.

В "Укренерго" поінформували 16 червня, що до кінця липня ситуація в енергосистемі України буде набагато важчою.