Словацькі перевізники заявили про готовність повністю заблокувати КПП "Вишнє Нємецке"

Перевізники зі Словаччини вимагають скасувати "транспортний безвіз" для України
Фото: EPA (архів)

Словацькі перевізники готові повністю заблокувати контрольно-пропускний пункт "Вишнє Нємецке" на кордоні з Україною, якщо для українських перевізників не буде скасовано "транспортний безвіз". Про це йдеться в заяві Союзу автомобільних перевізників Словаччини (UNAS), опублікованій 5 грудня у Facebook.

Союз повідомив, що на 7 грудня заплановано зустріч з очільником міністерства транспорту, під час якої обговорюватимуть ситуацію на українсько-словацькому кордоні і шляхи її вирішення.

"Дякуємо міністрові транспорту Йозефу Ражу за те, що наголосив на серйозності питання звільнення українських перевізників від дозволів на транспорт і впливу цього послаблення на словацький автомобільний транспорт на засіданні Ради міністрів транспорту у Брюсселі", – ідеться в повідомленні.

У заяві перевізники висловили обурення, що західні країни ЄС не сприймають цю проблему серйозно і що навіть представники Єврокомісії та ЄС вимагають від словацького уряду забезпечити прохідність кордонів Словаччини й України. Вони назвали це "ігноруванням фундаментальних людських прав і свобод".

"UNAS залишається в готовності до страйку, і якщо альтернативи вирішенню ситуації не буде, UNAS готовий повністю заблокувати прикордонний перехід "Вишнє Нємецке – Ужгород" в обох напрямках", – додали в союзі.

Контекст:

16 листопада словацькі перевізники на годину блокували пункт пропуску "Вишнє Нємецке – Ужгород" зі словацького боку. У такий спосіб вони висловили свою підтримку польським перевізникам, які блокують кордон з Україною. Союз автоперевізників Словаччини погрожував повністю перекрити кордон з Україною, якщо Єврокомісія не введе дозволів на перевезення для українських перевізників, оскільки європейські нібито не можуть із ними конкурувати.

Керівництво UNAS ухвалило рішення дочекатися підсумків переговорів між ЄК і представниками урядів України й Польщі 22 листопада, ідеться в повідомленні Союзу автоперевізників Словаччини, опублікованому 21 листопада у Facebook. "У разі, якщо угоди не буде досягнуто і польські перевізники продовжать свої акції протесту, керівництво UNAS ухвалило рішення приєднатися до цих акцій протесту на території Словаччини", – зазначають у повідомленні.

Удень 21 листопада у Словаччині перевізники знову заблокували пункт пропуску "Вишнє Нємецке – Ужгород", пропускаючи обмежену кількість вантажівок. Як розповіли у прикордонній поліції Словаччини, пропускний пункт заблокував фургон із причепом із транспарантами з логотипом UNAS. Водночас сам союз дистанціюється від цього і стверджує, що це дії приватної особи, наголосили ЗМІ.

22 листопада рух вантажівок через словацький прикордонний пункт пропуску "Вишнє Нємецке", суміжний з українським пунктом пропуску "Ужгород", тимчасово розблокували, зазначили у ДПСУ.

За інформацією ЗМІ, до блокування кордонів України можуть бути причетними спецслужби країни-агресора РФ.