Суд зняв арешт із колишньої резиденції Януковича "Межигірʼя"

Про зняття арешту з майна клопотав представник українського Кабміну
Фото: depositphotos.com

Вищий антикорупційний суд 17 жовтня зняв арешт із колишньої резиденції експрезидента України Віктора Януковича "Межигір'я" й земельної ділянки, на якій вона розташована. Про це в Telegram повідомила антикорупційна організація Transparency International Ukraine.

Як зазначили антикорупціонери, про зняття арешту з майна клопотав представник Кабінету Міністрів України.

Захисники Януковича вважають, що спочатку треба дочекатися кінцевого рішення у справі щодо заволодіння "Межигір'ям", тому заперечували проти зняття арешту з нерухомості й майна на території колишньої резиденції, який наклали у 2015-2016 роках. Однак суддя все ж ухвалив рішення про скасування арешту.

"Окрім того, головуючий суддя повідомив, що на наступних засіданнях справу Януковичів уже будуть розглядати по суті", – ідеться в повідомленні організації.

Контекст:

"Межигір'я" – колишня резиденція Януковича в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, у якій він жив із 2002-го до 2014 року.

Як інформувало Transparency International Ukraine, за версією слідства, третій президент України Віктор Ющенко нібито секретним розпорядженням надав Януковичу в користування дачний будинок у "Межигір’ї". Надалі син Януковича Олександр через ТОВ "Танталіт" організував схему з набуття майна резиденції.

Після втечі Януковича в Росію в червні 2014 року суд повернув земельну ділянку, на якій розташоване "Межигір'я", у держвласність. 2017 року після низки судових процесів у власність держави перейшла сама резиденція.

У липні 2023 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні й у цілому законопроєкт про створення парку-пам'ятки загальнодержавного значенняУ липні 2024 року Агентство з розшуку та менеджменту активів передало в державне управління рухоме заарештоване майно паркового комплексу "Межигір’я".