"Це історична помилка". Європейська сталеливарна асоціація розкритикувала продовження квот на імпорт російських напівфабрикатів

На початку грудня EUROFER виступила проти продовження імпорту російських напівфабрикатів у ЄС
Фото: depositphotos.com

Європейська сталеливарна асоціація (EUROFER) розкритикувала рішення Єврокомісії продовжити дозвіл на імпорт російських напівфабрикатів у ЄС до 2028 року. Про це йдеться в заяві організації. 

Як зауважив гендиректор EUROFER Аксель Еггерт, держави – члени ЄС зробили історичну помилку, надавши подальші пільги на імпорт високовуглецевих російських напівфабрикатів. За його словами, це рішення підживлює порочну систему, яка не тільки послаблює санкції ЄС проти РФ, але й суперечить кліматичним цілям блоку.

"Опортуністичні інтереси жменьки металургійних підприємств, підтримані кількома державами-членами з правом вето, підривають цілі санкцій, де сталь відіграє стратегічну роль не тільки в загальній російській економіці, а й безпосередньо в російській воєнній машині, яка бере участь в агресивній війні проти України", – заявив Еггерт.

Гендиректор асоціації зазначив, що зараз російські сляби на 26% дешевші, ніж сляби з інших третіх країн, тож деякі металургійні компанії прагнуть зберегти нинішню перевагу, якою вони несправедливо користуються.

"Якщо українські перекатники, які працюють у ЄС, можуть диверсифікувати джерела імпорту напівфабрикатів далі від Росії, то чому не можуть інші імпортери?" – зауважив Еггерт.

На початку грудня EUROFER виступила проти продовження імпорту російських напівфабрикатів у ЄС. Як зазначали в асоціації, блок має відхилити додаткові запити від кількох країн-членів щодо цього питання.

У 12-му пакеті Євросоюз продовжив дію квот на російські сляби ще на чотири роки. Сумарний розмір квоти на імпорт цієї продукції із жовтня 2024-го до вересня 2028-го встановлено в розмірі 8,5 млн тонн. Попередні санкції на імпорт слябів запровадили в жовтні минулого року, у межах восьмого пакету санкцій: тоді було ухвалено рішення, що він може тривати до кінця вересня 2024-го в межах установлених квот, а з 1 жовтня 2024 року імпорт має бути припинено. Однак 12-й пакет санкцій фактично послабив раніше введені обмеження. Про це йдеться в аналітиці GMK Center.