Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії може суттєво вплинути на економіку – "Укрметалургпром"

НКРЕКП скасувала запланований на 17 липня розгляд рішення про встановлення єдиного тарифу на розподіл електроенергії
Фото: depositphotos.com

Ініціатива Міністерства енергетики щодо уніфікації тарифів може призвести до значних фінансових втрат для підприємств і навіть їх закриття, що зі свого боку вплине на бюджет і створення робочих місць. Про це заявив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков в інтерв'ю виданню "Мінпром".

"Розділ споживачів електроенергії на різні класи існує в Європі й інших розвинених країнах. Часто там існує по три класи споживачів, а в деяких країнах навіть більше. В Україні лише два. Чому існує це розділення? Тому що набагато дешевше й вигідніше продавати електроенергію вищої напруги – не потрібно витрачати кошти на додаткове обладнання, на зменшення напруги й, до речі, нести при цьому зменшенні зайві втрати електрики", – пояснив він.

За словами Каленкова, уніфікація тарифів призведе до значних додаткових витрат для промисловості.

"Для гірничо-металургійного комплексу це додаткові витрати [у розмірі] 3 млрд грн на рік, для всієї промисловості загалом – 5–6 млрд грн. Наслідком цього буде скорочення обсягів виробництва й експорту, втрата робочих місць, зменшення відрахувань до державного бюджету й, відповідно, неможливість продовження допомоги Збройним силам України", – зазначив керівник об'єднання.

Контекст:

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи: перший клас – споживачі, які використовують електроенергію напругою 27,5 кВ (велика промисловість), і другий клас – усі інші споживачі. Однак промисловість використовує високовольтну електричну енергію, яка потребує значно менших витрат на розподіл для операторів системи розподілу.

Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці ціноутворення, писав GMK Center. Як зазначають аналітики, уніфікація тарифу створює ризик збільшення дисбалансу в системі – адже відбудеться субсидування регульованих тарифів для населення коштом промисловості. Окрім того, Україна ризикує втратити конкурентоздатність експортерів, вважають автори статті.

НКРЕКП скасувала запланований на 17 липня розгляд рішення про встановлення єдиного тарифу на розподіл електроенергії. Голова національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Валерій Тарасюк розповів, що під час обговорення відповідного проєкту постанови не прозвучало аргументів за. Також Тарасюк доручив напрацювати нормативно-правові акти для переходу на три класи напруги, як це передбачає європейська директива, якої Україна має дотримуватися.