Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії негативно позначиться на роботі українських підприємств – експертка

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи
Фото: depositphotos.com

Рішення про уніфікацію тарифів на розподіл електроенергії може завдати шкоди українським підприємствам, вважає аналітикиня ринку електроенергії в ExPro Consulting Дар'я Орлова. Про це вона написала у своїй колонці на сайті Delo.ua.

Орлова нагадала слова Валерія Тарасюка – ексголови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), який назвав таку ініціативу шкідливою й небезпечною для ринку. Однак експертка вважає, що регулятор не відмовиться від розгляду цього питання.

2 серпня 2024 року члени НКРЕКП під час закритого засідання через таємне голосування обрали головою регулятора Юрія Власенка, який працював на різних посадах у комісії з регулювання електроенергетики й у НКРЕКП, у 2021–2024 роках був першим заступником міністра енергетики.

"Але саме з боку Міністерства енергетики, звідки прийшов на посаду члена комісії Власенко, ідея щодо тарифів і з'явилася. Тому можна все-таки очікувати щонайменше на початок регуляторної процедури, попри різко негативну реакцію від представників промисловості та експертної спільноти", – зазначила експертка.

Контекст:

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи: перший клас – споживачі, які використовують електроенергію напругою 27,5 кВ (велика промисловість), і другий клас – решта споживачів. Однак промисловість використовує високовольтну електричну енергію, яка потребує значно менших витрат на розподіл для операторів системи розподілу.

Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці ціноутворення, писав GMK Center. Як зазначають аналітики, уніфікація тарифу створює ризик збільшення дисбалансу в системі, адже відбудеться субсидування регульованих тарифів для населення коштом промисловості. Окрім того, Україна ризикує втратити конкурентоздатність експортерів, вважають автори статті.

Після призначення нового голови й членів Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг вирішила повернутися до розгляду питання уніфікації тарифів на розподіл електричної енергії.