Кулеба назвав пʼять кроків для термінової допомоги енергетиці України

Кулеба розповів, у яких напрямах Захід може допомогти енергосистемі України
Фото: mfa.gov.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав партнерів активізувати захист і відновлення енергетичної інфраструктури України у своєму виступі на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС 22 липня, у якому брав участь в онлайн-форматі. Його цитує сайт МЗС.

Він зазначив, що російські ракетні та дронові удари знищили або пошкодили значну частину генерувальних потужностей України, теплової генерації, гідроелектростанцій, об'єктів системи передавання електроенергії. За словами міністра, Україна активно вживає низку заходів задля покращення ситуації в енергетичній системі. Він назвав пʼять пріоритетних кроків для термінової допомоги українській енергосистемі. 

"Наші зусилля зосереджені на п'яти напрямах. Перший – це посилення протиповітряної оборони. Другий – це швидкий ремонт і відновлення об'єктів генерації й розподілу. Третій – децентралізація енергосистеми, зокрема встановлення когенераційних установок. Четвертий – збільшення імпортних потужностей з ЄС із нинішніх 1,7 ГВт до 2,2 ГВт. Пʼятий – залучення коштів і обладнання від партнерів", – розповів міністр.

Кулеба також підкреслив, що найбільшою стратегічною перевагою Росії все ще залишається її повітряний терор. Країна-агресор щомісяця скидає від 3200 до 3500 керованих авіабомб на цивільних людей, військових і критичну інфраструктуру України, сказав він. Тому, за словами міністра, Україна потребує спроможностей для знищення носіїв керованих авіабомб, зокрема російських бойових літаків на аеродромах і в небі.

"Далекобійні авіаудари й сучасна протиповітряна оборона є основою для припинення щоденного російського терору", – наголосив він.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що протягом найближчих півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. На полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки.

18 липня в Держенергонагляді повідомили, що в Україні очікують скорочення обсягів вимкнень світла після спадання спеки.

Ситуація зі світлом в Україні покращується внаслідок того, що протягом останніх днів спадає спека, пояснив заступник міністра енергетики Микола Колісник в ефірі телемарафону 21 липня, повідомило LIGA.net. Окрім того, за його словами, на ситуацію впливають ремонтні кампанії на об'єктах генерації.

Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнень світла, обіцяють в "Укренерго".