В Україні завершили обмін ламп розжарювання на енергоощадні, "Укрпошта" назвала найактивніший регіон

Програма обміну ламп стартувала 2023 року
Фото: Укрпошта / Facebook

В Україні завершили програму обміну ламп розжарювання на енергоощадні лампи. Про це 1 вересня повідомив у Facebook прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Завершилася програма обміну старих освітлювальних ламп на нові енергоефективні. [...] Понад 8 млн українців обміняли 40 млн ламп, чим посилили нашу енергетичну стійкість", – написав він.

Шмигаль нагадав, що програму ініціював президент Володимир Зеленський, її реалізували за підтримки Європейського союзу.

28 серпня "Укрпошта", яка займалася обміном, проінформувала, що найактивніше лампи міняли в Київській області (4,2 млн ламп), Львівській (3,2 млн), Дніпропетровській (3,1 млн) і Харківській (2,3 млн).

"Завдяки тому, що наші громадяни обміняли 40 млн жарівок на більш енергоефективні, країна зекономила приблизно 2 ГВт енергетичної потужності – це дорівнює потужності двох атомних блоків", – пояснив гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

Контекст:

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на тлі масованих обстрілів Росією об'єктів інфраструктури України повідомила 13 грудня 2022 року, що Європа виділить €30 млн на приблизно 30 млн світлодіодних ламп для українців.

Обмін почали наприкінці січня 2023 року.

У межах урядової програми українці могли безплатно обміняти 50 млн ламп, розповідала перша віцепрем'єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Суть проєкту – знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру, яка значно постраждала через масовані російські атаки. Кампанією планували охопити орієнтовно 10 млн українців, кожен із яких міг отримати по п'ять LED-ламп в одні руки в обмін на п'ять ламп розжарювання.