За перші три місяці 2024 року Держфінмоніторинг України виявив підозрілих операцій на 21,8 млрд грн

Матеріали про деякі фінансові операції спрямували до правоохоронців
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Протягом січня – березня Державна служба фінансового моніторингу (Держфінмоніторинг) України зареєструвала 61 263 повідомлення про підозрілі фінансові операції. Про це служба поінформувала 23 квітня у звіті про свою діяльність у першому кварталі 2024 року.

У Держфінмоніторингу зазначили, що ним як підрозділом фінансової розвідки України "в умовах воєнного часу вживаються посилені заходи практичного й організаційного характеру щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму й фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

"Протягом першого кварталу 2024 року від суб'єктів первинного фінансового моніторингу Держфінмоніторингом узято на облік 377 503 повідомлення про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, з них 61 263 повідомлення – про підозрілі фінансові операції (діяльність), 315 751 повідомлення – про порогові операції, 105 повідомлень – про порогові й підозрілі операції (діяльність), 384 повідомлення – на запит про відстеження фінансових операцій", – ідеться в релізі.

Частину отриманих матеріалів спрямували до Нацполіції, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки та органів прокуратури – загалом 64 випадки.

"У вказаних матеріалах сума фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією коштів та із вчиненням кримінального правопорушення, становить 21,8 млрд грн. У першому кварталі сума зупинених Держфінмоніторингом фінансових операцій і заблокованих коштів становить в еквіваленті понад 2,1 млрд грн", – підкреслили у відомстві.