За заступника Кернеса, підозрювану у справі про виділення землі, внесли 30 млн грн застави – адвокат

Овіннікова внесла заставу ще до того, як була заарештована
Фото: city.kharkov.ua

Заставу за заступника міського голови Харкова Геннадія Кернеса Тетяну Овіннікову, підозрювану у справі про незаконне передання землі, внесено до того, як її помістили під варту, повідомила її адвокат Юлія Плетньова.

За заступника Харківського міського голови з питань містобудування, архітектури та земельних відносин Тетяну Овіннікову, якій Генеральна прокуратура України повідомила про підозру в шахрайстві і зловживанні владою, було внесено заставу в розмірі 30 млн грн і її не буде заарештовано. Про це повідомила адвокат Овіннікової Юлія Плетньова в коментарі виданню "Інтерфакс-Україна".

"Заставу оплачено, повну суму сьогодні внесено. Друзі, близькі, знайомі, загалом, як то кажуть, усім білим світом збирали... Підтверджувальні документи вже надано до суду", – розповіла адвокат.

12 травня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що справа про розкрадання 650 га землі за так званою кооперативною схемою рухається вперед, і апеляційний суд міста Києва погодив клопотання про арешт Овіннікової з можливістю застави в розмірі 30 млн грн.

Адвокат Овіннікової повідомила, що її підзахисну не заарештовано.

"Прокуратура оскаржила рішення Печерського райсуду Києва про заставу 5 млн грн. Апеляційний суд Києва скасував рішення суду першої інстанції й ухвалив своє. Він задовольнив клопотання прокуратури про арешт, встановивши можливість внесення застави 30 млн грн. Строк внесення застави закінчується у вівторок. Наразі Тетяна Іванівна на волі, оскільки попередня міра запобіжного заходу не була пов'язана з утриманням під вартою", – розповіла Плетньова.

15 вересня 2016 року Луценко повідомив, що у Харкові правоохоронці проводять обшуки в приміщеннях, які належать міському голові Геннадію Кернесу. За його словами, обшуки проходять стосовно кримінальної справи щодо організації схеми з розкрадання 654 га землі в Харкові на суму 4 млрд грн. Луценко додав, що "в організації схеми підозрюють керівництво міста".

Народний депутат від Опозиційного блоку Михайло Добкін повідомив, що силовики прибули й до його будинку, але обшук не відбувся, тому що без дозволу Верховної Ради такі заходи у нардепів проводити не можна. Він додав, що добровільно видав силовикам необхідні документи, які були у нього в наявності.

Адвокат Кернеса Плетєва заявила, що під час обшуків у її підзахисного не було виявлено документів, указаних у санкції суду. Вона додала, що обшуки проходять також у осіб, які працювали і працюють у мерії Харкова.

Кернес поділився думкою, що за обшуками стоїть політика, і відкриття справ проти нього може бути вигідне міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

Того ж дня на брифінгу Луценко уточнив, що Кернеса й Добкіна підозрюють у скоєнні низки злочинів, пов'язаних із розкраданнями комунальної землі.

Обшуки в Харківській міській раді завершилися увечері 15 вересня. Силовики вилучили в департаменті реєстрації реєстраційні справи, у департаменті містобудування, архітектури та генерального плану – розпорядження міського голови, рішення сесії, посадові інструкції, містобудівні обґрунтування, у департаменті земельних відносин – службове листування, копії рішень сесії міськради, положення про департамент, документи про кадрові зміни в департаменті, посадові інструкції, розпорядження міського голови, в юридичному департаменті – положення про департамент та посадові інструкції.