Завдяки підвищенню тарифу на світло "Енергоатом" і "Укргідроенерго" зможуть виходити в нуль – експерт

31 травня уряд України ухвалив рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення 
Фото: depositphotos.com

Підвищення тарифу на електроенергію для населення дало змогу покрити витрати на виробництво й доправлення електрики споживачам. Про це заявив в ефірі "Прямого" аналітик Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп. 

"Виходить так, що цей тариф 4,32 грн/кВт-год включає в себе виробничу собівартість "Енергоатому", тариф на передачу, розподіл і постачання електроенергії. Тобто це робота постачальника універсальних послуг і податок на додану вартість. Тобто це, по суті, так, що компанії – виробники енергії виходили в нуль", – сказав він.

Прокіп зазначив, що інші енергетичні компанії не отримають прибутку з підвищення тарифу на електроенергію й також у підсумку вийдуть у нуль. Він пояснив, що раніше електроенергію продавали населенню за ціною, нижчою за собівартість, і "Енергоатом" й "Укргідроенерго" покривали ці витрати. Проте зараз ці компанії не мають фінансових можливостей для цього.

"Тому треба було приймати якісь рішення", – підсумував Прокіп.

Кошти з підвищеного тарифу на електроенергію для населення спрямують на відновлення пошкодженої внаслідок обстрілів державної генерації, говорив голова Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслан Слободян.

Контекст:

31 травня уряд України ухвалив рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 4,32 грн/кВт-год із 1 червня до 30 квітня 2025 року. Отже, Кабмін підвищив тариф для побутових споживачів на 63% – до цього (із 1 червня 2023 року) в Україні діяв тариф на рівні 2,64 грн/кВт-год.

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на початку квітня повідомив, що 80% теплової генерації України зруйновано.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук зазначила, що підвищення тарифу на електроенергію для населення було потрібно для відновлення пошкодженої росіянами державної генерації.