Чалий: Білий дім не погоджував з Україною зняття грифів секретності з телефонної розмови Зеленського і Трампа

Чалий: Знаю точно: для того щоб дати згоду на публікацію розмови, треба спочатку з документів зняти всі грифи
Фото: Embassy of Ukraine in the USA / Посольство України у США / Facebook

Президент України Володимир Зеленський публічно підтвердив, що не давав згоди на публікацію стенограми телефонної розмови з американським лідером Дональдом Трампом, зазначив колишній посол України у США Валерій Чалий.

Білий дім не погоджував з Офісом президента України зняття грифів секретності з розмови президента США Дональда Трампа і глави Української держави Володимира Зеленського. Про це в інтерв'ю LB.ua, яке вийшло 14 жовтня, сказав колишній посол України у Вашингтоні Валерій Чалий.

"Є один цікавий нюанс. Якщо українська сторона погоджується на публікування відповідної розмови, згідно з процедурою, необхідно узгодити зняття грифу секретності. Телефонні розмови мають певний обмежений доступ. У США це дуже чітко регламентується: ви це бачили на прикладі останнього скандалу, де йшлося про надвисокий ступінь таємності. В Україні також є свої процедурні моменти, які я не можу розголошувати. Знаю точно: для того щоб дати згоду на публікацію, треба спочатку з документів зняти всі грифи", – сказав посол.

За його словами, є "додаткові моменти", коли йдеться про транскрипт розмови, як це відбувалося з переговорами Трампа і Зеленського.

"Проте жодних процедур, наскільки я розумію, в Україні не проводилося. І згоди американській стороні на його публікацію ніхто офіційно не надавав... Президент України публічно підтвердив, що він не давав згоди", – сказав Чалий.

У середині вересня у ЗМІ з'явилася інформація, що Трамп міг тиснути на українського президента під час телефонної розмови 25 липня, про що співробітник американської розвідки повідомив у офіційній скарзі на ім'я керівництва.

Глава Білого дому дав згоду на публікацію стенограми своєї розмови з українським лідером. Трамп також заявив, що "держсекретар [Майк] Помпео отримав дозвіл від уряду України опублікувати стенограму". Водночас Зеленський говорив, що не розмовляв із Трампом перед публікацією документа і думав, що США "опублікують лише свою частину".

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму розмови. Вона свідчить, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США і свого ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію". Крім того, український президент скаржився Трампу на ЄС. Він заявив, що Франція та Німеччина "роблять недостатньо" для України в питанні санкцій проти Росії.

24 вересня спікерка Палати представників Конгресу США демократка Ненсі Пелосі оголосила про початок процедури розслідування, мета якого – визначити, чи є підстави для оголошення імпічменту Трампу. "Президент зізнався в тому, що закликав українського президента вчинити дії, які були б йому політично корисними", – заявила вона.

На брифінгу із Трампом Зеленський заявив, що під час телефонної бесіди його ні до чого "не підштовхували", і підкреслив, що не хоче бути втягнутим у передвиборчу кампанію у США.

Трамп називає розслідування демократів "полюванням на відьом" і наполягає, що не тиснув на Зеленського.

26 вересня було опубліковано скаргу розвідника. У її тексті йдеться про те, що Трамп у розмові із Зеленським "використав повноваження свого офісу", "тиснув" і просив про "втручання з боку іноземної держави" у президентські вибори у США, які мають відбутися 2020 року. За даними інформатора, Білий дім намагався приховати стенограму бесіди.