Ірина Геращенко: Воєнний стан не означає автоматичного скасування виборів

Геращенко: Порошенко точно не боїться Путіна
Фото: rada.gov.ua

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко закликала нардепів прибути на позачергове засідання Верховної Ради 26 листопада.

Уведення воєнного стану в Україні не означає автоматичного скасування виборів. Про це у Facebook 26 листопада заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Вона закликала нардепів прибути на позачергове засідання Верховної Ради 26 листопада.

"Вибори будуть. Воєнний стан не означає автоматичного скасування виборів. [Президент України Петро] Порошенко точно не боїться [президена РФ Володимира] Путіна. Виборів тим більше не боїться. А конкурентів-опонентів і подавно. Як же огидно читати цих дрібних людей, які в драматичні моменти країни ниють про себе, вибори і свої омріяні табуретки", – написала політик.

25 листопада представники ВМС України повідомили, що російський прикордонний сторожовий корабель (ПСКР) "Дон" протаранив український рейдовий буксир "Яни Капу". У прикордонній службі ФСБ РФ заявили, що три українські кораблі дорогою до Керченської протоки "небезпечно маневрують" і не підкоряються "законним вимогам" російської влади.

"Із міркувань безпеки" Росія закрила прохід через Керченську протоку для цивільних суден.

За даними ВМС України, російські вертольоти заходили на бойовий курс із прицілюванням на українські кораблі, які очікували проходження через Керченську протоку.

Коли українські кораблі почали рух на вихід із Керченської протоки, росіяни їх переслідували, а потім відкрили по українських військових вогонь на ураження. Вони захопили катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу". Шестеро українських військовослужбовців дістали поранення, поінформували у ВМС. За словами начальника Генштабу Збройних сил України Віктора Муженка, на захоплених суднах було 23 військових.

Президент України Петро Порошенко на засіданні Ради нацбезпеки і оборони України від 26 листопада заявив про підтримку пропозиції Воєнного кабінету ввести в Україні воєнний стан. Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що запропоновано ввести його на 60 днів.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій скликав на 16.00 26 листопада позачергове засідання українського парламенту. Парламентарії розглянуть пропозицію про введення воєнного стану.

Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

У прикордонуправлінні ФСБ РФ у Криму заявили, що за фактом інциденту в Керченській протоці відкрито кримінальну справу за ч. 3 ст. 322 (незаконний перетин державного кордону) Кримінального кодексу РФ. В управлінні додали, що українські кораблі затримано, їх доправлять у порт в окупованій Керчі. Представник відомства заявив, що поранено трьох українських військових.

У МЗС України вимагають від РФ звільнити українських військових, повернути захоплене майно і відшкодувати збитки. Також у відомстві закликали міжнародних партнерів ввести нові санкції проти РФ, посилити чинні та надати Україні військову допомогу для захисту територіальної цілісності.