Комітет Ради цього тижня розгляне скасування другого етапу медреформи

Другий етап медреформи має стартувати 1 квітня 2020 року
Фото: pixabay.com

13 березня комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медстрахування розгляне законопроєкт про скасування закону про державні медичні гарантії та проєкт постанови про невідкладні заходи щодо "запобігання знищенню системи охорони здоров'я".

Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування 13 березня розгляне питання про скасування другого етапу медреформи. Про це йдеться на сайті комітету.

До порядку денного засідання комітету внесено проєкт закону про скасування закону про державні медичні гарантії (№3130) та проєкт постанови про невідкладні заходи щодо "запобігання знищенню системи охорони здоров'я" (№3140).

В останньому проєкті пропонують, згідно з пояснювальною запискою, доручити Кабміну припинити введення другого етапу медичної реформи, не допустити виникнення штучного дефіциту лікарських засобів та виробів медичного призначення, а також збільшити заробітну плату лікарів на 100% коштом доплат від Кабміну.

LB.ua уточнює, що на засідання комітету запросили міністра охорони здоров'я України Іллю Ємця.

19 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №6327 про медичну реформу. Згідно з документом, держава гарантує повну оплату коштом держбюджету України необхідних медичних послуг і лікарських засобів, пов'язаних із наданням екстреної медичної допомоги, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної, паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років, а також супроводу вагітності та пологів. Закон набув чинності 30 січня 2018 року.

Перший етап медичної реформи розпочався 2 квітня 2018 року. На цьому етапі українці обирали сімейного лікаря та підписували з ним декларацію.

Другий етап реформи мав стартувати 1 липня 2019 року (пацієнтам мали почати надавати послуги за програмою "Безкоштовна діагностика"), але його запуск відклали. У підсумку з 1 липня почалася підготовка до наступного етапу реформи (до неї входить комп'ютеризація лікарень, їх оснащення належним обладнанням та інше).

Наприкінці лютого тодішній прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що другий етап медичної реформи стартує 1 квітня.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі телеканала "1+1" 5 березня заявив, що медреформа триває і її треба завершити.

"Ми пройшли доволі великий шлях, ми знаходимося сьогодні процентів на 80 від завершення цієї реформи, від отримання результату. Тому розворот... Коли ми перепливаємо річку і пропливли вже 80% до берега, і приймати рішення: розвертатися назад і плисти 80% чи подолати ці 20%, які лишилися... Звичайно, треба завершувати реформу", – зазначив він.