Луценко заявив, що через бездіяльність НАБУ Каськів може дістати умовний термін

Каськів (зліва) не пішов на угоду зі слідством
Фото: Юрій Луценко / Facebook

Генпрокурор України Юрій Луценко зазначив, що Національне антикорупційне бюро не оголошує підозри екс-чиновнику Владиславу Каськіву у справі на 700 млн грн.

Бездіяльність Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у справі колишнього глави Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва може стати причиною умовного терміну покарання. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко з трибуни Верховної Ради, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Справу Каськіва... було затребувано НАБУ від нас на загальну суму ймовірних збитків на понад 700 млн грн, і відтоді вона в НАБУ без оголошення підозри. У нас є маленький уламок цієї справи на 7,5 млн грн. Ми довели її до кінця. Висунули підозру. Провели екстрадицію. Доправили пана Каськіва сюди, й у нього є перспектива найближчим часом постати перед судом", – сказав він.

За словами генпрокурора, умовний термін покарання Каськів може дістати, тому що повністю компенсував імовірні збитки і має п'ятьох дітей, серед яких є неповнолітні.

Луценко закликав депутатів активізувати діяльність НАБУ "в межах своєї компетенції", щоб Каськів постав перед судом за всим комплексом обвинувачень.

У 2010–2014 роках, під час президентства Віктора Януковича, Каськів очолював Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України.

У травні 2015 року МВС повідомило про розслідування справи щодо розтрати державних коштів у Держінвестпроекті. За даними відомства, посадові особи агентства, діючи у змові з представниками державних і приватних підприємств, у 2012–2013 роках заволоділи 2 млрд грн, виділеними з державного бюджету України, а також інвестованими Китаєм. Окрім того, Каськів фігурує у справі про розтрату державних коштів співробітниками "Нафтогазу України", які діяли у змові з компанією Ostchem.

У вересні 2016 року Каськіва затримали в Панамі. Того ж місяця суд його заарештував, а в жовтні екс-чиновника відпустили під заставу. Панама відмовила йому у статусі політичного біженця.

1 листопада 2017 року Луценко повідомив, що Панама екстрадувала Каськіва до України. За словами глави ГПУ, екс-чиновника підозрюють у привласненні 7,5 млн грн бюджетних коштів у 2012 році. Від угоди зі слідством Каськів відмовився.

Печерський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці з альтернативою внесення застави в сумі 160 тис. грн. За словами спікера генпрокурора Лариси Сарган, захист надав довідки про відшкодування заподіяної екс-чиновником шкоди Україні.

Сам Каськів заявив, що прилетів в Україну добровільно і має намір відстоювати свою думку в суді. Луценко спростував цю інформацію. За його словами, екс-чиновник повернувся в Україну за спрощеною процедурою екстрадиції.