Митрополит УПЦ МП Драбинко: Свідомість суспільства зростає. Нарешті починаємо розуміти, що ми не "раша"

Митрополит Олександр (Драбинко): Війна продемонструвала, що ми далеко не брати
Фото: Олександр Драбинко / Facebook

Війна відіграла колосальну роль у формуванні світогляду українського духовенства, уважає митрополит Української православної церкви Московського патріархату Олександр (Драбинко).

До початку війни на Донбасі українське духовенство вважало, що Україна і Росія – православні брати, але війна продемонструвала, що це не відповідає дійсності, сказав митрополит Української православної церкви Московського патріархату Олександр (Драбинко) в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"Свідомість суспільства зростає. Ми чудово пам'ятаємо, яким поштовхом для українізації, для усвідомлення себе українцями став як Майдан 2004 року, так і Революція гідності 2014 року. Ми нарешті починаємо розуміти, що ми не "раша", як нас зазвичай називали всіх скопом за кордоном. Приїжджаєш кудись, і ти: Rasha Orthodox Church. Російська церква. Тільки з 2008 року, коли почав їздити митрополит Володимир, і після візиту до нас патріарха Варфоломія нас почали у світі відрізняти: о, це Ukrainian Orthodox Church. Українська церква – церква митрополита Володимира", – зазначив він.

Митрополит додав, що війна відіграла колосальну роль у формуванні світогляду духовенства.

"До її початку ми були з Росією православними братами. Війна продемонструвала, що ми далеко не брати. Не по-євангельски, не по-християнськи з нами вчинили "православні брати", – сказав він.

Згідно зі статутом РПЦ, УПЦ МП є однією із самокерованих церков у її складі. Передбачено, що УПЦ МП "надано незалежність і самостійність в управлінні".

Глава РПЦ Кирило називав війну в Україні "міжусобним конфліктом". Коментуючи конфлікт на Донбасі, він стверджував, що в Україні відбувається розділення народу, оскільки "в боротьбі за демократію одна група людей практично позбавляє всяких прав іншу групу людей". Екс-спікер РПЦ Всеволод Чаплін заявив, що російські військові виконують в Україні "миротворчу місію", оскільки "російський народ – розділена нація на своїй історичній території, яка має право на возз'єднання".