Президент Румунії заявив, що Порошенко обіцяв радитися з румунською стороною під час внесення змін до закону "Про освіту"

Порошенко зустрівся з Йоганнісом у Брюсселі
Фото: president.gov.ua

Президент Румунії Клаус Йоганніс після зустрічі з українським лідером Петром Порошенком сказав, що український закон "Про освіту" турбує Будапешт, але він сподівається на "добрі та гідні" рішення цієї проблеми.

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з румунським лідером Клаусом Йоганнісом пообіцяв вносити зміни до закону "Про освіту" тільки після консультацій із румунською стороною і представниками меншини. Про це журналістам у Брюсселі розповів Йоганніс, повідомляє кореспондент "Української правди".

"Я попросив, і президент Порошенко прийняв це, що будь-які подальші зміни чи покращення, які стосуються цього законодавства, оскільки воно стосується румунської меншини, будуть унесені лише після двосторонніх консультацій із румунською владою та з представниками румунської меншини в Україні", – зазначив Йоганніс.

За його словами, Порошенко обіцяв, що Київ виконає рекомендації Венеціанської комісії.

Йоганніс сказав, що український закон "Про освіту" турбує Румунію, але він сподівається на "добрі та гідні" рішення цієї проблеми.

У прес-службі Порошенка за підсумками зустрічі зазначили, що глава держави подякував румунському колезі за незмінну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України.

5 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому закон "Про освіту". 28 вересня він набув чинності.

Документ уводить 12-річну шкільну освіту та посаду освітнього омбудсмена, а також розширює використання української мови в навчанні.

Занепокоєння щодо мовної статті в законі висловили Румунія, Угорщина, Молдова, Польща, Росія, а також Болгарія і Греція.

12 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій висловила стурбованість новим українським законом "Про освіту". У документі підкреслено, що новий закон призведе до значного скорочення прав національних меншин. Українська делегація, за винятком Мустафи Джемілєва, проголосувала проти.

Президент України Петро Порошенко зазначав, що реформа освіти в Україні покликана допомогти національним меншинам.