Прокуратура завершила слідство щодо ймовірної державної зради екс-начальника Генштабу

Замана був начальником Генштабу і командувачем Збройних сил України з 2012-го до 2014 року
Фото: radiosvoboda.org

За даними "Української правди", Головна військова прокуратура спільно зі Службою безпеки України завершила розслідування справи екс-начальника Генштабу ЗСУ Володимира Замани, якого підозрюють у державній зраді.

16 травня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко повідомив у Facebook про завершення досудового розслідування можливої державної зради колишнього начальника Генерального штабу Збройних сил України.

"Головною військовою прокуратурою спільно зі слідчим управлінням Головного управління Служби безпеки України в Києві та Київській області завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом державної зради стосовно колишнього начальника Генерального штабу Збройних сил України", – написав він.

Лисенко не назвав імені підозрюваного. За даними "Української правди", ідеться про екс-начальника Генштабу ЗСУ Володимира Заману.

Сьогодні колишньому начальнику Генштабу і його адвокатам надали доступ до матеріалів розслідування.

Генерал-полковник Замана – начальник Генштабу і командувач Збройних сил України (18 лютого 2012 року – 19 лютого 2014-го), уповноважений Верховної Ради з контролю за діяльністю Міністерства оборони (22–27 лютого 2014 року).

Заману 25 лютого повідомили про підозру в державній зраді. За словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, Замана низкою своїх наказів позбавив Українську державу основної ударної сили Збройних сил – протиповітряної оборони. Через директиви екс-глави Генштабу на початок анексії Криму в Україні не було обліку військовослужбовців, які підлягають призову в разі військових дій, підкреслив військовий прокурор.

Він також заявив, що в особовій справі Замани були сфальсифіковані дані про присягу на вірність народу України. Замана у відповідь говорив, що давав присягу в 1993 році, коли прибув служити у ЗСУ. Він сказав, що скорочував тільки ті підрозділи, яких армія не потребувала, назвавши текст підозри "галіматья".

Генпрокурор Юрій Луценко сказав, що реформа структури ЗСУ, яку провів Замана, фактично "готувала анексію Криму". За його словами, саме Замана видав директиву, якою підпорядкував керівнику Військово-морських сил, адміралу Юрію Ільїну, підозрюваному в Україні в держзраді, всі частини тактичної групи "Крим" ЗСУ. Генпрокурор підкреслив, що такі дії паралізували опір українських військовослужбовців російській агресії.

26 лютого Заману заарештували. Термін його тримання під вартою двічі продовжували, згідно з рішенням Печерського райсуду Києва від 18 лютого, колишній начальник Генштабу перебуватиме в СІЗО до 17 червня 2019 року.

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" Замана звинувачував вищих посадових осіб України, включно із секретарем Ради національної безпеки і оборони Олександром Турчиновим, у тому, що ніхто з них не збирався відбивати агресію в Криму, хоча, за його словами, була реальна можливість вибити російські війська з півострова.