Рада найближчим часом ухвалить закони, необхідні для одержання допомоги від МВФ – Єрмак

Єрмак 8 квітня провів зустріч із тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін
Фото: president.gov.ua

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що засідання Верховної Ради може відбутися найближчим часом. Голова парламенту Дмитро Разумков заявляв, що позачергова сесія може відбутися 9-го або 10 квітня.

Верховна Рада України найближчим часом ухвалить закони, необхідні для початку реалізації нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив 8 квітня на зустрічі з тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін, повідомляє прес-служба ОП.

Він не уточнив, коли може відбутися засідання парламенту. 6 квітня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков говорив, що воно може пройти 9-го або 10 квітня.

Ідеться про проєкт закону про вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, який унеможливить повернення найбільшого українського банку – націоналізованого 2016 року "ПриватБанку" – бізнесмену Ігореві Коломойському. Документ ухвалили в першому читанні 30 березня. Інший закон – про відкриття ринку землі – на ухваленні якого наполягав МВФ, 30 березня затвердила Рада.

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва зазначала, що ухвалення цих законопроєктів дасть змогу швидко просунутися вперед, доопрацювавши параметри нової угоди з Україною про кредит.

За словами президента Володимира Зеленського, протягом двох тижнів після ухвалення законів Україна може отримати $1,5–2 млрд, а загальну суму допомоги МВФ збільшено до $8 млрд. З урахуванням допомоги від Світового банку та інших донорів Україна може розраховувати на $10 млрд.