США занепокоєні рішенням суду про надання Генпрокуратурі доступу до телефона Седлецької

У ГПУ заявили, що телефонні розмови Седлецької прослуховувати не будуть
Фото: Natalie Sedletska / Facebook

Рішення суду стосовно журналістки Наталії Седлецької може негативно вплинути на свободу преси і зусилля щодо боротьби з корупцією в Україні, вважають у посольстві США в Україні.

США занепокоєні рішенням суду про надання Генпрокуратурі доступу до інформації з телефона журналістки "Радіо Свобода" Наталії Седлецької. Про це 5 вересня повідомили у Twitter посольства США в Україні.

“Ми занепокоєні тим, що рішення суду стосовно журналістки-розслідувача Наталії Седлецької може негативно вплинути на свободу преси і зусилля щодо боротьби з корупцією в Україні. Українська влада повинна підтримувати незалежну журналістику", — зазначили в диппредставництві.

3 вересня агентство "Українські новини" повідомило, що Печерський райсуд Києва дозволив ГПУ доступ до телефонних контактів Седлецької за період із 19 липня 2016 року до 16 листопада 2017 року включно.

4 вересня "Радіо Свобода" назвало отримання доступу до телефонів журналістки грубим порушенням міжнародних стандартів. Організація "Transparency International Україна" заявила, що рішення суду є заангажованим і невмотивованим. Також занепокоєні ситуацією у Євросоюзі.

5 вересня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що необхідність доступу до телефона Седлецької спричинена її відмовою надавати інформацію щодо справи про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником.

У ГПУ заявили, що телефонні розмови Седлецької прослуховувати не будуть, слідство цікавлять дата, час та геолокація контактів.