Степанов пообіцяв найближчими днями презенувати варіант змін другого етапу медреформи

Степанов виступає за перегляд медреформи
Фото: kmu.gov.ua

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що запропонований варіант реформи "не має нічого спільного з поліпшенням медицини", і пообіцяв презентувати проєкт змін протягом кількох днів.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов в ефірі телеканала "Україна 24" 19 травня заявив, що міністерство за кілька днів надасть чіткий план зміни другого етапу медичної реформи.

"Думаю, нам залишилося кілька днів, щоб переглянути і запропонувати [план] конкретний у цифрах, яким чином ми будемо фінансувати [галузь] до кінця 2020 року, щоб це не було катастрофою для деяких лікарень", – сказав Степанов.

Він вважає, що запропонований варіант реформи "не має нічого спільного з поліпшенням медицини".

"Це руйнування медицини", – заявив він.

Медреформу в Україні розпочали у квітні 2018 року. На першому етапі українці обирали сімейного лікаря і підписували з ним декларацію. Другий етап реформи мав стартувати 1 липня 2019 року, але в підсумку його запуск перенесли на 1 квітня 2020 року.

Із 1 квітня в Україні почали надавати 27 пакетів безкоштовних медичних послуг, а лікарні перейшли на іншу систему фінансування – тепер гроші їм виділяє Національна служба здоров'я України (НСЗУ), із якою медичні установи підписують контракти. Головний принцип реформи – гроші лікарням розподіляються залежно від кількості наданих послуг. Отже, більше фінансування мають отримувати ті медустанови, у які звертається більше пацієнтів, а лікарні з меншою кількістю пацієнтів опинилися під загрозою закриття.

Із приходом на посаду міністра в березні Степанов неодноразово критикував другий етап медичної реформи і зазначав, що його запровадження призведе до скорочення штату лікарень. Із критикою медичної реформи виступав і президент Володимир Зеленський. За даними глави держави, через новий механізм фінансування може бути звільнено приблизно 50 тис. медиків і закрито 332 лікарні.

В.о. голови НСЗУ Оксана Мовчан сказала, що не розуміє, звідки взяли інформацію про 50 тис. звільнень. За розрахунками НСЗУ, "не буде покрито фінансуванням 6000–7000 осіб медичного персоналу". Щодо закриття лікарень, то, за словами Мовчан, "президент знав, що неефективні й небезпечні для пацієнтів лікарні будуть закривати".

"Цю концепцію підтримали і президент, і прем'єр-міністр, тоді це був Олексій Гончарук. І з листопада до квітня в цій концепції не змінилося жодного слова", – сказала Мовчан.

5 травня Степанов анонсував перегляд другого етапу реформи. Посадовець заявив, що вона не адаптована до українських реалій, і пообіцяв, що міністерство розробить "справедливі тарифи", за якими фінансуватимуть галузь.

18 травня у НСЗУ заявили, що досі не надійшли пропозиції від МОЗ щодо поліпшення реформи. "Ми знаємо, що, на думку міністра, потрібно щось покращувати і змінювати. Це той рівень конкретики, який у нас є в середині травня", – сказала Мовчан.