У Могеріні закликали Україну швидше звернутися до Ради Європи по експертизу закону "Про освіту"

В ЄС оприлюднили заяву у зв'язку з підписанням українського закону "Про освіту"
Фото: EPA

Роль української мови як державної і необхідність захисту регіональних мов мають бути ретельно збалансованими, ідеться в заяві офісу глави європейської дипломатії Федеріки Могеріні.

Владі України слід якомога швидше звернутися до Ради Європи по експертний висновок щодо нового закону "Про освіту", розділ якого про мову освіти викликав критику. Про це йдеться в заяві прес-секретаря верховного представника Європейського союзу із закордонних справ Федеріки Могеріні Майї Косьянчич, яку цитує "Радіо Свобода".

"Ми вітаємо заяви про намір української влади просити експертного висновку Ради Європи і закликаємо зробити це якомога швидше. Цей висновок слід буде належним чином врахувати", – ідеться в заяві.

Косьянчич наголосила, що законодавство у сфері освіти має відповідати міжнародним зобов'язанням, які взяла на себе Україна, зокрема, Рамковій конвенції Ради Європи про захист національних меншин та Європейській хартії регіональних мов або мов меншин.

"Як зазначалось у попередніх висновках Венеціанської комісії, роль української мови як державної і необхідність захисту меншин та регіональних мов повинні бути ретельно збалансовані", – додала спікер.

5 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому закон "Про освіту", 25 вересня його підписав президент Петро Порошенко. Документ розширює використання української мови в навчанні.

Як пояснила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, у дошкільній і початковій освіті будуть використовувати рідну мову. Водночас натиск буде зроблено на оволодіння державною мовою. Далі, починаючи з базового рівня, освіту будуть здійснювати українською.

Занепокоєння щодо мовної статті закону висловили Угорщина, Молдова, Польща, Росія, а також Болгарія і Греція.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін зазначив, що Україна зберігає умови для вивчення нацменшинами рідних мов. За його словами, знання державної мови – це питання національної безпеки.