Український посол і депутати обговорили із заступником помічника голови Пентагону співпрацю України і США у сфері безпеки

Українська делегація зустрілася з Купер (третя зліва)
Фото: Embassy of Ukraine in the USA / Посольство України у США / Facebook

Українська парламентська делегація і посол України у США Валерій Чалий обговорили із заступником помічника міністра оборони США Лорою Купер перспективи співпраці України і США у сфері безпеки, зокрема енергетичної, а також ситуацію в районі Чорного та Азовського морів.

Посол України у США Валерій Чалий і делегація комітету Верховної Ради із закордонних справ 14 червня зустрілися у Вашингтоні із заступником помічника міністра оборони США Лорою Купер. Про це повідомила пресслужба посольства України у США у Facebook.

Сторони обговорили перспективи співпраці України і США у сфері безпеки, зокрема енергетичної, а також ситуацію в районі Чорного та Азовського морів.

"Наголошено на важливості посилення тиску на Росію з метою якнайскорішого звільнення українських моряків, захоплених у районі Керченської протоки 25 листопада 2019 року. Наголошено на важливості посилення підтримки України з боку США та необхідності направлення помітних політичних сигналів, які б свідчили про те, що Вашингтон залишається поруч із Києвом на фоні триваючої російської агресії. Американська сторона запевнила в тому, що надаватиме необхідну підтримку для того, щоб Україна мала можливість захистити себе від зовнішньої загрози як на суходолі, так і на морі", – ідеться в повідомленні.

Починаючи із 2014 року Сполучені Штати виділили Україні понад $1,1 млрд на зміцнення обороноздатності та захист кордонів.

11 грудня 2014 року Сенат США підтримав законопроєкт "Про підтримку свободи в Україні", у якому йдеться про розширення військової підтримки України – надання протитанкового й іншого озброєння, антиартилерійських радарів, безпілотних літальних апаратів та іншого військового обладнання.

У 2017 році США виділили $350 млн на посилення безпеки і оборони України, у 2018-му – $150 млн.

У 2019 році Трамп підписав бюджет Пентагону, який передбачає допомогу Україні на суму $250 млн.