Верховний Суд передав на повторний розгляд справу про засекречування декларацій керівництва Служби безпеки України

Верховний Суд України частково задовольнив скаргу Центру протидії корупції
Фото: antac.org.ua

Завдяки рішенню Верховного Суду перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко, який раніше багато років працював на керівних посадах у Службі безпеки України, а також перший заступник голови СБУ Павло Демчина зможуть і надалі уникати публічного декларування доходів, заявили в Центрі протидії корупції.

Верховний Суд України передав на повторний розгляд справу щодо засекречування декларацій керівництва Служби безпеки України, повідомляє 24 жовтня прес-служба Центру протидії корупції (ЦПК).

Отже, суд задовольнив скаргу ЦПК частково.

"Верховний Суд визначив, що попередні судові інстанції були не праві, коли ухвалили законним рішення про визнання інформації з декларацій керівництва СБУ державною таємницею та подачу декларацій не в систему Національного агентства з питань запобігання корупції, а у власну закриту систему невідомого походження. Проте замість того, щоб змусити СБУ діяти відповідно до закону, суд повернув справу в цій частині на новий розгляд", – ідеться в повідомленні.

За словами юриста ЦПК Олени Щербань, це рішення "затягне розгляд справи як мінімум ще на два роки".

У Центрі протидії корупції вважають, що СБУ незаконно засекретила навіть публічну інформацію про керівництво й посадових осіб спецслужби.

"Активісти просять відкрити декларації лише керівництва СБУ, імена якого відомі, і не вимагають цього від секретних агентів чи людей, які воюють на сході України. Центр протидії корупції вважає, що керівництво СБУ абсолютно зухвало порушує закон, приховуючи свої декларації", – продовжили у ЦПК.

У центрі зазначають, що наразі також звільняють від відкритого декларування першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочка, який раніше багато років працював на керівних посадах у СБУ.

"Також уникати декларування зможе і скандальний перший заступник голови СБУ Павло Демчина, якого звинувачують у незаконному збагаченні", – зазначили у ЦПК.

У жовтні 2016 року СБУ заявила про неможливість надати е-декларації свого керівництва широкій громадськості. У відомстві зазначили, що такі декларації можуть бути доступні лише співробітникам НАЗК. У листопаді голова СБУ Василь Грицак підкреслив, що для співробітників відомства передбачено особливий порядок подання декларацій.

У жовтні 2017-го Окружной адмінсуд Києва відмовив Центру протидії корупції у задоволенні позову про оприлюднення декларацій голови і посадових осіб спецслужби, ЦПК оскаржив це рішення.

Зараз НАБУ веде розслідування щодо Семочка про незаконне збагачення, а СБУ перевіряє інформацію ЗМІ про ймовірну державну зраду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки.