Зеленський повідомив, що цього тижня до Верховної Ради внесуть законопроект про відповідальність за незаконне збагачення

Зеленський: Дуже сподіваємося, що депутати його ухвалять
Фото: president.gov.ua

Законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, який поверне антикорупційним органам інструмент притягнення корупціонерів до відповідальності, уже підготовлено, заявив президент України Володимир Зеленський.

Цього тижня у Верховну Раду буде внесено проект закону про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Президент України Володимир Зеленський повідомив про це під час зустрічі з представниками Міжнародного валютного фонду 28 травня, інформує прес-служба глави держави.

"Цього тижня ми обов’язково подамо до парламенту цей законопроект і дуже сподіваємося, що депутати його ухвалять. Але якщо цього не станеться, це буде ще одним доказом того, що це – непрацездатний парламент", – заявив він.

За словами Зеленського, ухвалення документа "поверне антикорупційним органам інструмент для притягнення корупціонерів до відповідальності".

26 лютого 2019 року Конституційний Суд визнав ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення) такою, що не відповідає Основному закону, і скасував її. У рішенні йдеться, що вона не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості та з конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ст. 62 та 63 Конституції).

Після цього в парламенті було зареєстровано кілька законопроектів про відповідальність за незаконне збагачення: №10103 авторства лідера парламентської фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко, №10110, який вніс президент України Петро Порошенко, і більше ніж десяток альтернативних.

28 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура опублікувала перелік із 65 кримінальних проваджень, закритих через скасування статті про незаконне збагачення.