Антикорупційна прокуратура України вимагає від влади Молдови екстрадиції судді Чауса

САП буде домагатися, щоб видали Чауса
Фото: Юрий Бутусов / Facebook

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі України очікують від молдавської влади підтвердження інформації щодо затримання судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура України (САП) вимагатиме екстрадиції судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса в Україну, повідомили у прес-службі відомства.

У прокуратурі чекають підтвердження інформації щодо затримання Чауса від молдавської влади.

"З 11 листопада 2016 він перебуває в міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції в Україну. За оперативною інформацією, на початку 2017 року стало відомо про перебування підозрюваного Чауса на території Республіки Молдови", – йдеться у заяві прокуратури.


1 березня прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган повідомила, що підозрюваний у хабарництві суддя Чаус затриманий у Молдові. Голова антикорупційної прокуратури Молдови Віорел Морарь зазначив, що суддя сам здався правоохоронним органам у Кишиневі.

Детективи НАБУ стверджують, що 9 серпня 2016 року перед оголошенням вироку суддя Чаус отримав $150 тис. готівкою.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький повідомив 10 серпня 2016 року, що Чауса не можна затримати через суддівський імунітет без рішення парламенту. Пізніше суддя не з'явився на допит у НАБУ і не вийшов на роботу. Після цього Холодницький заявив, що Чаус перебуває в Криму.

6 вересня 2016 року Верховна Рада зняла недоторканність із Чауса, пізніше Солом'янський суд санкціонував його затримання. Адвокат Чауса надав НАБУ довідку про те, що суддя перебуває в лікарні в Криму.

11 листопада 2016 року суддю Чауса оголосили в міжнародний розшук.