Ар'єв: У Раді Європи намагаються зробити Україну винною в тому, що РФ не перерахує їм €50 млн

Ар'єв: Ці візантійські ігрища погано закінчаться для Ради Європи
Фото: Volodymyr Ariev / Facebook

Атмосфера у Раді Європи стає дедалі відміннішою від тієї, яку закладали засновники організації, зазначив віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв.

У Раді Європи дають завдання критикувати українську делегацію і створювати їй проблеми. Про це у коментарі "Укрінформу" 27 січня заявив віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), член української делегації, нардеп від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар'єв.

"Загалом, атмосфера у Раді Європи стає дедалі відміннішою від тієї, яку закладали засновники організації. Правам людини і захисту демократії стає некомфортно, як лише мова заходить про гроші. Зараз мені кілька людей сказали, що Україну намагаються зробити винною, бо ми стоїмо на перешкоді €50 млн від Росії", – сказав політик.

За його словами, є "внутрішня вказівка" протидіяти роботі української делегації в Раді Європи.

"Секретаріату Ради Європи говорять, що індексування зарплат їм не відбувається через непоступливість українців. Дають завдання починати нас максимально критикувати і створювати проблеми. Уявляєте, не агресору – Росії, а Україні, яка є жертвою агресії", – заявив Ар'єв.

На думку віце-президента ПАРЄ, "ці візантійські ігрища погано закінчаться для Ради Європи".

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку воєнних дій на Донбасі. 28 січня 2015 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій продовжила санкції проти Росії і позбавила її права голосу до квітня. На знак протесту делегація РФ заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ.

У 2016-му і 2017 роках делегація РФ не брала участі в роботі асамблеї.

22 січня 2018 року генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що Росія не заслуговує виключення з організації, незважаючи на порушення низки її принципів. Він визнав, що відмова Росії і Туреччини в 2017 році від сплати внеску в повному обсязі призвела до фінансових проблем у Раді Європи.

23 січня після засідання спеціального комітету ПАРЄ його учасники заявили, що проект рішення щодо зміни правил і процедур асамблеї, який дозволить повернутися делегації РФ, можуть презентувати на сесії асамблеї у червні.

За даними "Європейської правди", російська делегація може повернутися в ПАРЄ у жовтні 2018 року.