Безугла отримує лайки, а будь-хто інший уже дістав би строк за злочин проти держави – Тарута

Тарута навів ситуацію із 72-ю окремою механізованою бригадою, яка веде бої в районі Вугледара
Фото: telegraf.in.ua

Народний депутат Сергій Тарута виступив із критикою своєї колеги Мар'яни Безуглої, звинувативши її в діях, які, за його словами, загрожують національній безпеці України. У своєму дописі на Facebook Тарута акцентував увагу на тому, що публікації Безуглої щодо місця дислокації та переміщення Збройних сил України може використовувати ворог, що в умовах війни є серйозним правопорушенням.

Тарута підкреслив, що такі дії є порушенням національного законодавства й можуть призвести до тяжких наслідків як для військових, так і для держави.

"Якщо громадянин України інформує ворога шляхом несанкціонованого поширення інформації про рух, переміщення або розміщення Збройних сил України, то його засудять на строк від п'яти до 12 років позбавлення волі", – написав Тарута.

Особливу увагу він звернув на публікації Безуглої про начальника Генерального штабу ЗСУ Анатолія Баргилевича, якого вона звинуватила в корупції. Він наголосив, що ці звинувачення безпідставні й підривають авторитет українських військових структур.

"Безугла безпідставно звинувачує начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича в корупції... Однак усі, хто з ним стикався в роботі, добре знають, що це професіонал і надзвичайно порядна людина", – заявив політик.

Тарута висловив стурбованість тим, що Безугла активно транслює свою критику англійською мовою, орієнтуючись на західну аудиторію. Це, на його думку, може вплинути на міжнародну підтримку України, зокрема в момент, коли президент Володимир Зеленський веде переговори у США щодо продовження допомоги Україні.

"Зараз, коли президент Зеленський робить у США неможливе, аби зберегти двопалатну підтримку України, Безугла пише англійською мовою на західну аудиторію, що нібито керівництво ЗСУ корумповане", – зазначив депутат.

Зокрема, Тарута висловив серйозні побоювання щодо того, куди і з якою метою Безугла передає інформацію, котру вона збирає через свій канал для скарг військовослужбовців. За його словами, такий підхід може спричинити не лише шкоду репутації Збройних сил, але й безпосередньо вплинути на боєздатність українських військ.

Як приклад, Тарута наводить ситуацію із 72-ю окремою механізованою бригадою, яка веде бої в районі Вугледара. На його думку, публічне розголошення інформації про ротацію військ зіграло на руку ворогу, що призвело до втрати найважливіших позицій.

"Планова ротація, яку Безугла не просто оприлюднила для ворога, а й назвала "відведенням бригади з Вугледара", менш ніж за добу призвела до того, що росіяни кинули на цей напрямок усі наявні сили", – підкреслив нардеп.

Тарута закликав правоохоронні органи втрутитися в цю ситуацію, щоб припинити дії, які підривають обороноздатність України й можуть призвести до втрат серед військових і цивільного населення.

Контекст:

Безугла пройшла в Раду як мажоритарниця, вона входила до складу фракції "Слуга народу", звідки (із другої спробивийшла 17 липня. Із партії "Слуга народу", за повідомленням Безуглої, її виключили 6 лютого.

15 липня Безуглу зняли з посади голови підкомітету Ради з питань демократичного цивільного контролю. Того самого дня її занесли в базу "Миротворець" за "умисну дискредитацію, деморалізацію й перешкоджання ЗСУ".

Цьому передувала низка скандалів, пов'язаних із депутаткою. 26 листопада 2024 року вона заявила у Facebook, що на той момент головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не надав плану війни на 2024 рік, тому військове керівництво України "має піти". Після цього вона зробила ще низку критичних заяв про Залужного.

У парламентській фракції "Слуга народу" відхрестилися від слів Безуглої, зазначивши, що це особиста позиція нардепки. Частина депутатів зі "Слуги народу", за даними ЗМІ, вимагала виключити Безуглу із фракції. 27 листопада стало відомо, що в Раду внесли проєкт рішення про звільнення Безуглої з посади заступника голови комітету.

Після цього вона й далі публікувала у Facebook пости із критикою на адресу топкерівництва ЗСУ (зокрема нинішнього головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського). На той момент командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук звинувачував її в дискредитації. Окрім того, вона зробила кілька заяв, у яких пропонувала українцям за кордоном "здати паспорт".