Червінського, якого випустили із СІЗО, відправили під домашній арешт у справі про хабарництво

Адвокати Червінського заявили, що подаватимуть апеляцію на рішення суду про його домашній арешт
Фото: Анна Самара / suspilne.media

Шевченківський райсуд Києва 18 липня обрав ексрозвіднику, колишньому т.в.о. командира однієї із частин Сил спецоперацій ЗСУ Роману Червінському запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у справі про хабарництво. Про це поінформувало "Суспільне".

Напередодні, 17 липня, Червінський вийшов із СІЗО після внесення за нього застави п'ятим президентом, нардепом від "Євросолідарності" Петром Порошенком в іншій справі – обстрілі російськими окупантами аеродрому Канатове в Кіровоградській області.

Адвокати Червінського заявили, що подаватимуть апеляцію на рішення суду про його домашній арешт.

Як вказало "Суспільне", на сьогоднішньому засіданні суду був Порошенко, він подав заяву, що хоче взяти Червінського на поруки. Захист ексрозвідника просив обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Водночас прокурори просили для Червінського цілодобовий домашній арешт через "ризики, які не існували до моменту виходу з-під варти".

Захист Червінського заявив, що відео про ймовірне хабарництво, яке виклали в інтернет, було записано незаконно, його порізали і сфальсифікували. Червінський та його адвокати підтверджують, що на відео він, але воно монтоване й має спотворений зміст, поінформувало "Суспільне".

Червінський нібито просто опинився там під час розмови, приходив у своїх справах, і його попросили щось пояснити, а запис, як стверджує захист, зробив провокатор, який спочатку спровокував ці розмови, а згодом віддав відео в СБУ.

Контекст:

Червінський працював у департаменті контррозвідки СБУ, де керував спецоперацією із затримання фігуранта справи про аварію малайзійського літака Boeing 777, колишнього начальника "бригади протиповітряної оборони ДНР" Володимира Цемаха.

2019 року він перейшов на службу в ГУР, де, зокрема, займався операцією із затримання вагнерівців у Білорусі. 2021 року Червінського й інших причетних до цієї спецоперації розвідників звільнили з ГУР.

21 квітня 2023 року Червінському оголосили про підозру у справі обстрілу російськими окупантами аеродрому Канатове в Кіровоградській області. Обстріл стався 23 липня 2022 року, і, за даними слідства, його спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести спецоперацію із заволодіння літаком повітряно-космічних сил РФ. Із квітня Червінський перебував у СІЗО.

Окрім того, у грудні Червінському висунули нову підозру – у тому, що він, "вдаючи із себе впливового посадовця Державної фіскальної служби України, спільно з іншими особами намагався заволодіти коштами підприємця в сумі $100 тис.".

15 липня Кропивницький апеляційний суд ухвалив рішення випустити Червінського з-під арешту за умови сплати застави в розмірі 9,084 млн грн. Наступного дня Порошенко повідомив, що вніс заставу за ексрозвідника, 17 липня Червінський вийшов із СІЗО.