Денісова чекає від Грузії пояснень причин заборони на в'їзд у країну Гордону та Бацман

Денісова (праворуч) висловила занепокоєність щодо тривалого проходження українцями процедури прикордонного контролю під час в'їзду до Грузії
Фото: ombudsman.gov.ua
Уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова 1 листопада зустрілася з послом Грузії в Україні Георгієм Закарашвілі, омбудсменка висловила занепокоєність щодо тривалого проходження українцями процедури прикордонного контролю під час в'їзду до країни.

Про це Денісова повідомила в Telegram.

"Починаючи із жовтня 2021 року на адресу посольства України у Грузії надходять численні звернення громадян України щодо тривалого проходження процедури прикордонного контролю при в'їзді у Грузію та примусового повернення на територію України, – написала Денісова. – Відчула це на собі 26 жовтня під час в'їзду до Грузії з метою відвідання громадянина України, голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при президентові України Михайла Саакашвілі".

За словами омбудсменки, грузинські прикордонники лише після 40 хвилин затримки дозволили їй в'їхати до країни. Водночас вони не давали жодних пояснень і не врахували наявності в Денісової дипломатичного паспорта.

"Також грузинська сторона без пояснень не дозволила в'їхати до країни громадянам України: адвокату Євгенові Грушовцю, керівнику офісу Саакашвілі Марії Барабаш, журналістам Дмитрові Гордону та Олесі Бацман. Документи їм повернули лише в літаку на зворотному рейсі до Києва", – зазначила Денісова.

Українська омбудсменка наголосила, що "чекає на пояснення таких дій із боку Республіки Грузія".

На зустрічі сторони також обговорили стан здоров'я Саакашвілі, який перебуває в руставській в'язниці та голодує протягом 32 днів. Денісова закликала владу Грузії надати експрезиденту країни належну медичну допомогу.

Гордон прибув до Тбілісі 27 жовтня вдень, але його не пропустили на територію країни. За словами журналіста, в аеропорту в нього забрали документи й попросили почекати. Перевірка тривала приблизно годину, після чого журналісту оголосили, що в'їзд до Грузії йому заборонено. Причин того, що сталося, йому не пояснили.

Журналіст зазначив, що хотів зустрітися із Саакашвілі у в'язниці, про що попереджало МЗС України.

Гордон неодноразово робив заяви на підтримку Саакашвілі. 1 жовтня журналіст записав відеозвернення щодо затримання Саакашвілі. У ньому він закликав президента України Володимира Зеленського домагатися звільнення експрезидента Грузії, який має українське громадянство.

Організація "Репортери без кордонів" закликала уряд Грузії пояснити, чому Гордона не пустили до країни.

Крім Гордона, до Грузії також не пустили главу офісу Саакашвілі в Україні Барабаш. Напередодні, 26 жовтня, до Грузії не пустили українського адвоката Саакашвілі Грушовця.

Контекст:

Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії два строки поспіль – у 2004–2013 роках. Незабаром після звільнення з посади президента він покинув країну.

У 2015–2016 роках Саакашвілі очолював Одеську облдержадміністрацію. Він набув українського громадянства у травні 2015 року, а в липні 2017-го втратив його. У травні 2019 року президент України Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство. З червня 2020 року Саакашвілі перебуває на посаді голови Виконавчого комітету реформ України.

У Грузії Саакашвілі засудили до трьох років позбавлення волі за помилування колишніх співробітників МВС, засуджених за вбивство співробітника "Об'єднаного банку Грузії" Сандро Гіргвліані. Ще шість років він дістав у справі про побиття політика Валерія Гелашвілі. Стосовно Саакашвілі у Грузії розслідують ще кілька справ, зокрема про розгін акції протесту в листопаді 2007 року.

У вересні 2021 року Саакашвілі розповів про намір приїхати до Грузії 2 жовтня в день місцевих виборів. Уранці 1 жовтня політик повідомив про повернення до Грузії. Того ж дня Саакашвілі затримали та заарештували, зараз він перебуває в пенітенціарній установі №12 у Руставі.

1 жовтня експрезидент Грузії оголосив голодування, яке триває досі. Саакашвілі схуд у в'язниці більше ніж на 20 кг, повідомила 1 листопада нардепка від "Слуги народу", кохана політика Єлизавета Ясько. Адвокати та лікарі політика повідомили про погіршення його здоров'я.

Українська влада заявила, що домагатиметься повернення Саакашвілі в Україну.