Держдеп про ймовірність виборів в Україні: Підтримуватимемо обережний і конституційний підхід до збереження демократії

Вашингтон підтримує Київ, сказав Пател
Фото: US Department of State / Flickr

Заступник спікера Держдепартаменту США Ведант Пател на брифінгу 7 листопада прокоментував заяву президента України Володимира Зеленського про те, що війна – не надто слушний час для виборів. Стенограму опубліковано на сайті відомства.

За його словами, важливо пам'ятати, що Україна опинилася в такому становищі, тому що країна-агресор Росія продовжує широкомасштабний напад, і український народ зараз бореться за своє існування.

"У контексті розмови про вибори також важливо пам'ятати, що майже 20% території України окуповано, а десятки мільйонів її громадян змушені покинути свої будинки через війну з РФ, багато з них перебувають за межами країни як біженці. Крім того, Росія продовжує щоденні обстріли цивільної інфраструктури по всій території України", – зазначив він.

Пател наголосив: Вашингтон підтримує Київ.

"Ми чітко заявили нашим українським партнерам про нашу відданість підтримці не тільки України в її боротьбі, а й про нашу відданість підтримці обережного і конституційного підходу до збереження демократії у воєнний час", – сказав представник Держдепу.

Контекст:

Про те, що наступного року в Україні, попри російське вторгнення, мають відбутися вибори, заявив 23 серпня в Києві сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем.

Президент України Володимир Зеленський у відповідь заявив в інтерв'ю, опублікованому 27 серпня, що для проведення виборів у країні 2024 року необхідно швидко внести зміни у законодавство (у Виборчий кодекс), також Україні потрібні 5 млрд грн на вибори. Крім того, глава держави запропонував скерувати на передову спостерігачів, щоб військові змогли проголосувати, й організувати виборчий процес за кордоном, де перебувають мільйони українців, які покинули країну через війну.

"Я не хочу, щоб до влади було ставлення, що "вони тримаються". Я ні за що не тримаюся. Я б хотів провести вибори, чесно. Мені подобається це зробити, коли там потрібно – упродовж року", – зазначив Зеленський.

Після заяв Зеленського Грем закликав союзників України надати їй фінансову й технічну допомогу для проведення виборів 2024 року.

За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, опублікованого 30 жовтня, більшість українців проти проведення виборів під час війни. 81% громадян вважає, що вибори варто проводити після завершення воєнних дій, на думку 16% опитаних вибори треба проводити у строки, визначені Конституцією: парламентські – у жовтні 2023-го, а президентські – у березні 2024 року. Ще 3% респондентів було важко відповісти.