Голова ОАСК не здивований, що потрапив під санкції США. Але Держдеп, на його думку, "ввели в оману"

Вовк заявив, що упродовж семи років ОАСК і "він особисто" є "об'єктом надмірної уваги групи міжнародних авантюристів і їхньої місцевої агентури"
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк 10 грудня у Facebook відреагував на введення Сполученими Штатами Америки санкцій проти нього.

Санкції проти нього США ввели 9 грудня, у Міжнародний день боротьби з корупцією. Обмеження проти голови ОАСК застосували "за вимагання хабарів в обмін на втручання в судові й інші публічні процеси". Вовк заявив, що рішення не стало для нього несподіванкою.

"Це "логічний" розвиток подій багаторічної кампанії, направленої на отримання певними міжнародними структурами контролю за судовою владою України, – стверджує голова ОАСК. – А після початку слухання у ВАКС справи про так зване захоплення влади та розуміння замовниками повної її безперспективності, на щось подібне варто було очікувати".

Він не назвав імен "ініціаторів кампанії", але стверджує, що "ці люди, намагаючись уникнути відповідальності за безрезультатно витрачені час і гроші і користуючись своїми зв'язками, ввели в оману Держдепартамент США".

Вовк заявив, що протягом семи років ОАСК і "він особисто" є "об'єктом надмірної уваги групи міжнародних авантюристів і їхньої місцевої агентури".

"Стільки ж часу на боротьбу зі мною витрачаються великі ресурси, у тому числі, мабуть, і кошти американських платників податків. Псевдосправи, вигадані хабарі, публічні звинувачення без вироків, переслідування всіх моїх родичів. Не було хіба що спалювання на вогнищі. І все безрзультатно! За останні роки мені довелося багато чого пережити, тож переживу і відсутність можливості з'їздити до США", – написав він.

Наразі, за твердженням Вовка, він перебуває в Україні і "не планує нікуди їхати". Обвинувачення на свою адресу вважає "абсурдними".

Контекст:

Вовк очолює ОАСК із 2015 року.

26 липня 2019 року оприлюднили аудіозаписи, зроблені у кабінеті Вовка. Тоді у прокуратурі заявили, що судді ОАСК системно втручалися у діяльність найвищих органів влади України. В ОАСК заявляли про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів і їхню дискредитацію. Вовк сказав, що обшуки у приміщенні суду – це "цирк", а записи розмов суддів, оприлюднені правоохоронцями, сфальсифіковані.

Справу про зловживання в ОАСК розслідувало Національне антикорупційне бюро, 17 березня 2021 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про завершення досудового слідства. Водночас Вовк відмовлявся приходити як на допити в НАБУ, так і на засідання ВАКС.

У листопаді 2022 року ВАКС дозволив примусово доправити до суду чотирьох суддів ОАСК, зокрема Вовка, після того, як він усьоме не прийшов на судове засідання у справі про плівки ОАСК. Після цього, 18 листопада, Вовк повідомив, що прийшов із колегами на засідання ВАКС, щоб "не розкручували спіраль правового свавілля". Він стверджує, що досі не отримав повідомлення про підозру і повістку до суду.

Окрім того, 30 липня 2020 року на сайті президента з'явилася петиція із закликом ліквідувати ОАСК "у зв'язку з повною втратою авторитету", у жовтні вона набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів. Президент Володимир Зеленський заявив, що підтримує перезавантаження Окружного адмінсуду Києва.

13 квітня 2021 року президент подав до Верховної Ради проєкт закону №5369, який передбачає ліквідацію ОАСК і створення Київського міського окружного адміністративного суду. 1 червня його внесли до порядку денного, але законопроєкт досі не розглянули народні депутати України.

За даними ЗМІ, Вовк допомагав оточенню бізнесмена Ігоря Коломойського у вирішенні однієї з так званих справ "ПриватБанку", впливав на процес звільнення голови Конституційного Суду України Станіслава Шевчука, а ОАСК мав відіграти основну роль у плані Росії щодо повернення Віктора Януковича у випадку захоплення Києва.