Грібаускайте: Білоруси змінилися. Вони наважилися бачити в Лукашенку терориста і диктатора

Грібаускайте: Без підтримки Кремля Лукашенко був би зараз узагалі ніхто
Фото: EPA
Експрезидентка Литви Даля Грібаускайте в інтерв'ю "Українській правді", яке вийшло 24 червня, назвала несподіванкою те, що білоруський народ повстав проти Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом країни.

"Для нас стало несподіванкою, що такий тихий, здавалося б, народ зумів повстати і сказати "ні" диктатурі та пострадянській пропаганді, яка понад 20 років існувала в Білорусі. Ми вже знаємо, що Європарламент ухвалив резолюцію, закликаючи створити міжнародний трибунал із розслідування поведінки і злочинів", – заявила вона.

За словами Грібаускайте, доля всіх диктаторів однакова: вони не можуть піти самі і борються до останнього.

"Але що найголовніше? Змінилися білоруси. Вони наважилися побачити в Лукашенку терориста і диктатора. Без підтримки Кремля він був би зараз узагалі ніхто. Проте такі диктатори підтримують один одного і тримаються за свої крісла до останнього. Інакше на них чекає міжнародний трибунал. Це початок агонії, і він це розуміє, тому так сильно намагається затримати час, який грає не на його користь", – сказала політикиня.

Контекст:

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента, після яких почалися масові акції протесту незгодних із результатами голосування. За офіційними даними, перемогу в них здобув Олександр Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року, за нього проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Опозиція наполягає на проведенні нових виборів у Білорусі. Лукашенко заявив, що спочатку у країні треба змінити конституцію (проєкт нової конституції, за його словами, презентують 2021 року), а вже після цього провести нові вибори.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення. За даними правозахисного центру "Весна", із серпня у країні затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони дістали 83 тис. діб арешту. Влада заявляла про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

23 вересня Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, уперше в історії Білорусі її не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнала інавгурації Лукашенка.

Євросоюз у зв'язку з подіями у країні ввів уже чотири пакети санкцій проти Білорусі, останній – 21 червня. Окрім ЄС, 21 червня нові санкції проти Білорусі ввели США, Великобританія і Канада. У ЄС уточнили, що загалом під європейськими санкціями зараз перебувають 166 фізичних та 15 юридичних осіб із Білорусі.

24 червня Євросоюз ввів секторальні санкції проти Білорусі.

Лукашенко заявив, що введені країнами Заходу санкції проти Білорусі свідчать про "безсилля" цих держав.