Греція тренуватиме українських пілотів на F-16 – Зеленський

Зеленський (на фото він із прем'єром Греції): Сьогодні ми маємо важливі результати для авіаційної коаліції
Фото: president.gov.ua

Греція приєднається до програми навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив на спільній пресконференції із прем'єр-міністром країни Кіріакосом Міцотакісом, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Зеленський поінформував, що розповів Міцотакісу про ситуацію на фронті, російські удари по Україні та можливості України щодо відновлення територіальної цілісності, а також про оборонні потреби країни.

"Я назвав конкретні речі, які можуть прискорити завершення цієї страшної агресії. Сьогодні ми маємо важливі результати для авіаційної коаліції: Греція візьме участь у тренуваннях наших пілотів на F-16. Дякую за цю пропозицію і дякую вам та вашій команді за готовність більше допомогти Україні із захистом нашої свободи", – додав він, звертаючись до прем'єра Греції.

За словами Зеленського, зараз команди двох країн працюють над деталями надання Грецією допомоги Україні.

Контекст:

Україна закликає союзників надати їй бойові літаки західного типу від початку повномасштабної війни.

11 липня на саміті НАТО у Вільнюсі 11 країн і Україна підписали меморандум про створення коаліції з підготовки українських військових льотчиків на винищувачах F-16. В угоді беруть участь Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція й Великобританія.

Перша група льотчиків завершить навчання на F-16 не раніше ніж улітку 2024 року, написало 11 серпня видання The Washington Post із посиланням на джерела в українському уряді та ЗСУ. 19 серпня глава Міноборони України Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти вже розпочали навчання на F-16. Того самого дня командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук поінформував, що українські льотчики 2023-го і 2016 року випуску вже поїхали на навчання у Великобританію і Швецію.

Зеленський 20 серпня повідомив, що Нідерланди передадуть Україні 42 винищувачі F-16, іще 19 має намір надати Данія, розповіла прем'єрка країни того самого дня. Такої кількості багатоцільових винищувачів, за словами спікера Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, досить, щоб змінити перебіг бойових дій.