Грозєв – Гордону: Упродовж двох років ваш строк і оголошення в розшук Росією нічого не означатимуть G

Грозєв: Я поінформований оптиміст
Скріншот: Редакция / YouTube

Болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозєв вважає, що впродовж двох років вирок, який у РФ ухвалили засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, не матиме значення. Про це він сказав в інтерв'ю Гордону.

Гордон нагадав про заходи, які проти нього застосувала РФ, і запитав: "Коли мої 14 років і два оголошення в міжнародний розшук нічого не означатимуть?"

"Тоді, коли й усі мої оголошення в розшук нічого не означатимуть. – відповів Грозєв. – Домовмося: хто перший дізнається, що цей момент настав, зателефонує іншому і скаже, що можна подорожувати в Арабські Емірати і Китай. Тому що поки нам не можна. Я поінформований оптиміст і тому вважаю, що впродовж двох років це нічого не означатиме".

Контекст:

Гордон – один із найвідоміших інтерв'юерів в Україні. За свою професійну кар'єру записав понад 1 тис. інтерв'ю. Раніше журналіст випускав газету "Бульвар Гордона", до грудня 2019 року був її головним редактором, але потім передав її видавництву ТОВ "Мега-прес груп". Журналіст сказав, що ера друкованих видань закінчується і він хоче сконцентруватися на розвитку інтернет-видання "ГОРДОН" і власних YouTube-проєктів.

Зараз у журналіста два YouTube-канали: канал "Дмитрий Гордон" він започаткував 19 червня 2011 року, а канал "В гостях у Гордона" – за рік, 20 червня 2012 року. На першому каналі Гордон публікує інтерв'ю, які дає іншим журналістам, відеозвернення на актуальні теми, випуски програми "ГОРДОН", а також проводить прямі трансляції, під час яких спілкується з підписниками. На другому каналі Гордон викладає інтерв'ю з видатними сучасниками – акторами, режисерами, письменниками, спортсменами, політиками, науковцями, – записані в межах проєкту "В гостях у Дмитра Гордона". На першому каналі зараз 3,17 млн підписників, на другому – 4,17 млн.

Гордон послідовно критикує російську владу, російських пропагандистів і називає нелегітимного президента РФ Володимира Путіна злочинцем і  "Гітлером сучасності". "У моїй країні ніколи не було нацистів – нацисти прийшли в мою країну", – заявив Гордон після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року.

Із 2022 року в РФ журналіст перебуває у списку організацій і фізичних осіб, яких вважають причетними до екстремістської діяльності або тероризму, та у реєстрі "іноземних агентів" (він став першим громадянином України в цьому списку). У липні 2024 року суд у столиці країни-агресора Москві заочно "засудив" Гордона до 14 років позбавлення волі. Українського журналіста визнали винним у публічних закликах до тероризму, воєнних "фейках" і в розпалюванні ненависті або ворожнечі за заклик до ядерних ударів по РФ. Гордон назвав "вирок" юридично нікчемним, рішення російського суду засудила міжнародна неурядова організація "Репортери без кордонів".