Кабмін України звільнив голову Держкіно Кудерчук, призначивши виконувачем обов'язків її першого заступника

Кабмін затвердив Кудерчук на посаді голови Держкіно в січні 2020 року
Фото: usfa.gov.ua

Кабмін України на засіданні 5 липня звільнив Марину Кудерчук з посади голови Державного агентства України з питань кіно. Про це в Telegram поінформував представник уряду в Раді Тарас Мельничук.

"Тимчасово покладено виконання обов'язків голови Державного агентства України з кіно на Шевчук Юлію Іванівну", – ідеться в повідомленні.

На сайті Держкіно зазначають, що Шевчук обіймає посаду першого заступника голови агентства.

Контекст:

Держкіно України із 6 серпня 2014 року очолював Пилип Іллєнко. У серпні 2019 року він оголосив про відставку.

У конкурсі на посаду нового голови Держкіно, який проводило Нацагентство України з питань держслужби, узяли участь вісім претендентів. Найвищу кількість балів набрала генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, але вона не пройшла співбесіди і її не призначили головою Держкіно.

Повторний конкурс оголосили 27 листопада. У ньому взяли участь дев'ять претендентів.

29 січня 2020 року Кабінет Міністрів затвердив Кудерчук на посаді голови Держкіно.

Кудерчук у 2019 році була заступницею голови Запорізької обласної державної адміністрації, а у 2017–2019 роках працювала заступницею директора і директоркою кіноконцертної зали імені Довженка в Запоріжжі, співорганізаторкою Запорізького міжнародного кінофестивалю.

Її призначення через недостатній досвід розкритикували в соцмережах. Сама Кудерчук закликала скептиків судити за результатами роботи, які, як вона сподівається, "усі побачать найближчим часом".