Комісія ООН, яка не побачила геноциду українців, може продовжити свою роботу, якщо їй продовжать мандат

Питання продовження мандата в ООН розглядатимуть на початку квітня
Фото: president.gov.ua
Міжнародна комісія ООН готова у разі продовження мандата і далі розслідувати воєнні злочини під час війни Росії проти України. Про це голова комісії Ерік Мьосе заявив "Бабелю" 28 березня.

"Комісія цінує публічні заяви про підтримку від держав-членів та організацій громадянського суспільства", – сказав він також.

Видання зазначає, що вирішувати, чи продовжувати мандат комісії, буде в перший тиждень квітня Рада ООН із прав людини.

"Не всім комісіям продовжують дію їхніх повноважень на період, доки триває відповідна війна. Наприклад, у жовтні 2021 року Рада з прав людини не продовжила повноваження групи експертів по Ємену, хоча на момент голосування конфлікт тривав і навіть загострився", – наголосив "Бабель".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

У вересні 2022 року стало відомо, що міжнародна комісія ООН дійшла висновку, що росіяни вчиняли в Україні воєнні злочини.

У березні 2023 року комісія оголосила, що не побачила геноциду українців у діях окупантів.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Фактично РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частину Донецької і Луганської областей.

За даними Офісу генпрокурора станом на 28 березня 2023 року, в Україні за час повномасштабного вторгнення лише дітей загинуло 465, зафіксовано загалом 76 753 воєнні злочини та злочини агресії.