Кулеба: Ми не сприймаємо "Східне партнерство" як альтернативу для європейської інтеграції України

Кулеба: "Східне партнерство" може сприяти та посилювати інтеграцію, але не може її замінити
Фото: ЕРА

Україна не розглядає формат "Східного партнерства" як альтернативу для вступу до Євросоюзу та НАТО. Про це 14 грудня на форумі "Дипломатія 2022: пріоритети стратегії зовнішньополітичної діяльності" заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"Буквально завтра президент України візьме участь у саміті "Східного партнерства". Це гарна нагода, щоб провести багато двосторонніх зустрічей. Але хочу наголосити, що політика України щодо "Східного партнерства" залишається незмінною. Ми в жодному разі не сприймаємо формат партнерства як альтернативу для європейської інтеграції України. "Східне партнерство" може сприяти та посилювати інтеграцію, але не може її замінити", – сказав Кулеба.

Він висловив упевненість у тому, що курс України до ЄС та НАТО не зміниться "ні під яким зовнішнім тиском".

Контекст:

"Східне партнерство" проєкт Європейського союзу. Його основна мета розвиток інтеграційних зв'язків Євросоюзу із шістьма країнами колишнього СРСР: Азербайджаном, Вірменією, Республікою Білорусь, Грузією, Молдовою та Україною.

У лютому цього року глави МЗС України, Грузії та Молдови у спільному відкритому листі до керівництва ЄС закликали до нового етапу співпраці в межах програми "Східне партнерство" та поглиблення інтеграції. Країни заявили про необхідність розвитку співпраці з Євросоюзом у таких сферах, як транспорт, енергетика, цифровий ринок, "зелена" економіка, охорона здоров'я та безпека співпраці.

У червні Білорусь вирішила зупинити свою участь в ініціативі Європейського союзу "Східне партнерство" через введені проти неї санкції. МЗС Білорусі відкликало постійного представника Білорусі при ЄС до Мінська для консультацій. Голові представництва ЄС у Республіці Білорусь також запропонували виїхати до Брюсселя для консультацій.

Голова Європейської ради Шарль Мішель назвав рішення про вихід зі "Східного партнерства" "ще одним кроком Білорусі назад", а МЗС Литви заявило, що не визнає міжнародних рішень, ухвалених незаконним лідером.

Країни Євросоюзу підготували план подальшої співпраці із країнами "Східного партнерства", до якого входить інвестиційний пакет на €2,3 млрд, повідомили в Європейській комісії 2 липня.