Кулеба про членство України в НАТО: Питання вікна можливостей. Коли цей момент прийде, вступ має зайняти лічені тижні

Україна максимально готується до "історичного моменту" вступу в Альянс, зазначив Кулеба
Фото: EPA

Україна буде в НАТО, коли з'явиться вікно можливостей, її членство в Альянсі – це історична даність. Про це в інтерв'ю "Укрінформу", опублікованому 8 червня, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Щодо членства України в НАТО, я переконаний, що це історична даність. Україна буде в Альянсі, тому що в сучасному світі уявити безпеку євроатлантичної спільноти без України й нашого війська просто неможливо. Подобається це комусь чи ні, такою є реальність", – наголосив глава МЗС.

За словами Кулеби, "це питання вікна можливостей".

"Зараз ми максимально готуємося до цього історичного моменту. Коли він прийде, вступ України до НАТО має зайняти лічені тижні, а не місяці чи роки", – зазначив міністр.

Контекст:

У підсумковому документі саміту НАТО, який відбувся у Вільнюсі 11–12 липня 2023 року, ідеться, що Україні для вступу у блок уже не потрібен план дій щодо членства, але поки в ньому немає запрошення в Альянс. "Ми будемо готові надіслати Україні запрошення про вступ в Альянс, коли союзники погодяться із цим і буде виконано відповідні умови", – ідеться в комюніке.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога, й у цьому Україні допомагають члени Альянсу.

Запрошення України в Альянс не підтримують США й Німеччина, повідомили в українському уряді. The Telegraph написала 28 травня, що Німеччина та США "наполегливо застерегли" Україну від того, щоб вона вимагала визначити чіткі строки її вступу в НАТО. Також партнери України нібито попередили президента України Володимира Зеленського, щоб він не вимагав від Альянсу "неможливого" – цьогорічного запрошення в НАТО, додало видання.