Лукашенко в реанімації, чи вступить Білорусь у війну. Інтерв'ю Бацман із білоруським опозиціонером Цепкалом. Відео G

Цепкало стверджує, що в Лукашенка серйозні проблеми зі здоров'ям
Фото: Valery Tsepkalo / Facebook

На YouTube-каналі "Дмитрий Гордон" вийшло інтерв'ю головної редакторки видання "ГОРДОН" Олесі Бацман із білоруським опозиціонером Валерієм Цепкалом.

Під час інтерв'ю Цепкало говорив про:

  • політичну ситуацію в Білорусі й те, наскільки стійкий режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка;
  • те, хто може стати наступником Лукашенка;
  • те, чи вступить білоруська армія у війну проти України;
  • два сценарії зміни влади в Росії й те, чи можлива змова проти нелегітимного президента Володимира Путіна;
  • білоруських опозиціонерів, зокрема про Світлану Тихановську й Павла Латушка.

Окрім того, Цепкало в інтерв'ю розповів, що Лукашенко має серйозні проблеми зі здоров'ям, у нього нібито "букет хвороб".

"У нього активне тромбоутворення. Він постійно на відповідних ліках, які колють у живіт. Ці ліки можуть мати і якісь гормональні властивості. Тобто цілком очевидно, що будь-якої миті з ним може статися те саме, що у травні минулого року, коли він потрапив у московську клініку, – сказав політик. – Інформацію про його здоров'я серйозно засекречено. Я цю інформацію дізнався від лікаря, якого викликали з абсолютно іншої клініки, це начальник реанімаційного відділення, і він у складі бригади лікарів ніби повертав Лукашенка до життя".

Цепкало народився 1965 року у Гродні. Закінчив Московський державний інститут міжнародних відносин. Кандидат юридичних наук у галузі міжнародного права.

1991 року розпочав кар'єру дипломата. Працював у посольстві СРСР у Фінляндії, потім повернувся в Мінськ, був співробітником МЗС Білорусі.

На президентських виборах у Білорусі 1994 року був одним із керівників передвиборчого штабу Лукашенка. Після перемоги Лукашенка на виборах обійняв посаду першого заступника міністра закордонних справ Білорусі (перебував на ній до 1997 року). У 1997–2002 роках був послом Білорусі у США й Мексиці. Після цього пішов із дипломатичної служби, був помічником Лукашенка з питань науки й технологій. У 20052017 роках очолював адміністрацію "Парку високих технологій". Після звільнення продовжив кар'єру міжнародного консультанта зі створення інноваційних структур.

2020 року Цепкало заявив про намір балотуватися у президенти, але до виборів його не допустили. Того самого року він із сім'єю покинув країну. Зараз живе у Греції.

У квітні 2023 року суд у Мінську заочно призначив Цепкалу 17 років колонії посиленого режиму. Його визнали винним за низкою кримінальних статей, зокрема за статтею про отримання хабаря в особливо великому розмірі.