Медведчуку продовжили арешт, новий спікер Зеленського провів перший брифінг. Головне за день

Головні новини дня
Фото: ЕРА, president.gov.ua
"ГОРДОН" подає огляд подій п'ятниці, 9 липня.

Новий спікер Зеленського

Президент України Володимир Зеленський сьогодні підписав укази про звільнення Юлії Мендель із посади прессекретаря глави держави і призначення телеведучого Сергія Никифорова на цей пост. Мендель, як заявили в Офісі президента, залишиться в команді, але на якій посаді, поки невідомо.

Никифоров до вечора провів свій перший брифінг на посаді. Розповів про бесіду глави ОПУ Андрія Єрмака із заступницею держсекретаря США Вікторією Нуланд, про майбутню зустріч Зеленського і канцлерки Німеччини Ангели Меркель.

Також він повідомив, що не читатиме книжки Мендель, і розповів, як "побіжно перетинався" з президентом.

Продовження арешту для Медведчука

Суд сьогодні вранці продовжив до 7 вересня строк домашнього арешту для нардепа від "Опозиційної платформи – За життя", кума президента РФ Віктора Медведчука. Засідання почалося ще 8 липня, тривало більше ніж 12 годин, пізно ввечері суддя пішов на перерву.

Арешт "голосіївського" стрілка

Голосіївський районний суд Києва на два місяці відправив під варту 37-річного Івана Мартинюка, який 7 липня забарикадувався у квартирі на Голосіївському проспекті і стріляв у поліцейських.

Чоловік говорив, що захищав своє житло зі зброєю "під час спроби зрізати петлі" на дверях. ЗМІ опублікували відео, де видно, що постріл пролунав, коли невідомий болгаркою різав двері. Поліцейський у цей час закривав дверне вічко.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко пояснив, що правоохоронці супроводжують кредиторів у виконавчому провадженні. "Коли хтось узяв гроші в борг 13 років тому й не платив борги, то держава зобов'язана забезпечити права як боржника, так і кредитора. Кредитор має право дістати те майно, за яке йому не заплатили борг", – прокоментував він ситуацію.

Злам сайта ВМС України

У другій половині дня перестав працювати сайт Військово-морських сил України. Анонімний Telegram-канал "Джокер "ДНР" заявив, що взяв сайт "покористуватися на час навчань" Sea Breeze.

У Міноборони підтвердили, що сайт ВМСУ зазнав хакерської атаки. Там заявили, що кіберзагрози усунули і сайт ВМС відновить роботу найближчим часом. 

Тортури українця в Білорусі

Українець Павло Рабешко покинув Білорусь і розповів, що у КДБ у Пінську його шість годин катували – били по голові, тілу, душили й кілька разів кинули в шафу. Він зафіксував усі побиття, Міністерство закордонних справ рішуче засудило дії білоруських силовиків.

Рекорд вакцинації

В Україні два дні поспіль роблять понад 100 тис. щеплень проти коронавірусної інфекції. Протягом доби 8 липня громадянам країни ввели 109 тис. доз, так було встановлено новий рекорд вакцинації упродовж доби.

Ексклюзиви "ГОРДОН"

Сьогодні видання "ГОРДОН" опублікувало кілька ексклюзивних матеріалів: інтерв'ю голови Державної аудиторської служби Геннадія Пліса про те, як витрачають кошти "ковідного" фонду, блог віцепрем'єра – міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова про COVID-сертифікати і колонку голови Всеукраїнської громадської організації "Об'єднана діаспора азербайджанців України" Хікмета Джавадова про патріотичність українців.