"Ми цього не чули". Білий дім заявив, що обміну Навального зі США ніколи не обговорювали

Про смерть Навального в ув'язненні стало відомо 16 лютого
Фото: ЕРА

Росія ніколи не пропонувала США обміняти опозиціонера Олексія Навального на утримуваних іноземних громадян. Про це радник президента США Джо Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван сказав 18 березня на брифінгу, текст якого опублікував сайт Білого дому.

За його словами, американська сторона "протягом багатьох місяців і років" веде переговори з офіційними представниками РФ щодо обміну американців.

"У жодній із цих розмов ми не чули, щоб російський чиновник згадував Навального як частину обміну ув'язненими", – сказав Салліван.

Він зазначив, що якщо Москва й мала план відпустити Навального на Захід, то режим президента РФ Володимира Путіна запізнився з його реалізацією.

"Якщо вони й були зацікавлені в цьому, схоже, що вони прийшли до цього досить пізно – насправді занадто пізно, очевидно, оскільки його вже немає серед живих. Раніше ми від них цього не чули", – додав радник президента США.

17 березня Путін уперше прокоментував смерть Навального в колонії, заявивши, що дістав пропозицію обміняти політика і був згоден за умови, що він не повернеться в Росію.

"Людина, яка зі мною говорила, ще фрази не закінчила, а я сказав: "Я згоден". Але, на жаль, ось трапилося те, що трапилося. Тільки за однієї умови, я сказав, що ми його поміняємо, щоб він не повертався. Нехай там сидить. Ну от і все. Але це трапляється", – сказав Путін.

Контекст:

Про смерть 47-річного Навального у виправній колонії №3, відомій як "Полярний вовк", у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу (РФ) повідомило 16 лютого місцеве управління Федеральної служби виконання покарань. Там заявили, що Навальному нібито після прогулянки стало зле і він знепритомнів. Медики "провели реанімаційні заходи" й констатували смерть засудженого, ішлося в повідомленні.

1 березня Навального поховали на Борисовському цвинтарі в Москві, відспівування проводили в церкві ікони Божої Матері "Утоли моя печали" в московському районі Мар'їно. У день похорону в 19 містах РФ затримали щонайменше 128 осіб.