"Мир в Україні – питання не років, а виключно спільних із партнерами рішень". Зеленський дав настанови дипломатам

Зеленський назвав п'ять завдань для українських дипломатів
Фото: president.gov.ua

19 серпня на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України президент Володимир Зеленський закликав дипломатів до "промоції сміливості", переконуючи партнерів України максимально підтримувати Україну в її боротьбі з російською агресією. Стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

"Підтримувати [треба] так, щоб ні в чому не виникали дефіцити саме такої сміливості. Саме такі дефіцити є причиною того, що [нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир] Путін досі шукає не миру, а способів продовжити війну. І це питання не років чи десятиліть – коли може бути відновлений надійний мир для всієї нашої землі й усіх наших людей. Це питання виключно рішень, наших рішень, наших спільних із партнерами рішень, тобто наявного у світі політичного покоління – лідерів, які працюють зараз у тих країнах, що справді прагнуть жити без воєн і згідно з міжнародним правом", – сказав він.

Зеленський перерахував п'ять чинників, які, на його думку, мають враховувати українські дипломати у своїй роботі:

  • Україні потрібна далекобійність для ударів по агресору, зокрема на його території;
  • санкції щодо Росії мають розширювати, і "санкційний щит має бути здатним реагувати на наявні загрози";
  • домовленості з партнерами України (зокрема щодо зброї) мають бути довгостроковими;
  • добиватися єднання всіх українців світу;
  • готувати другий саміт миру, який допоможе завершити війну в Україні.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

У Швейцарії з 15-го до 16 червня 2024 року відбувся перший саміт миру. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія. Україна наполягала, щоб Росії на першому саміті не було. За словами Зеленського, присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме про те, що вона вирішила закінчити війну.

10 липня агентство Bloomberg написало, що Україна хоче провести другий саміт миру за участю РФ перед виборами у США, оскільки побоюється потенційної перемоги експрезидента Дональда Трампа, який висловлювався проти продовження військової допомоги Києву з боку Штатів. 15 липня Зеленський повідомив, що план для другого Глобального саміту миру планують підготувати до листопада.