Підозрюваного в убивстві журналіста Веремія, підлеглого Крисіна Бялая можуть відпустити з-під варти 20 березня – прокуратура

Підозрюваний у співучасті в убивстві журналіста Веремія і в замаху на вбивство ще двох людей Павло Бялай під час засідання в Шевченківському райсуді Києва
Фото: Наталія Двалі / Gordonua.com

Фігурантові справи про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія – Павлу Бялаю, який, за даними слідства, входить у групу тітушок Юрія Крисіна, – продовжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не на два місяці, а на 18 днів – до 20 березня 2018 року. Це означає, що якщо 20 березня суд із тих чи інших причин зірветься, Бялай вийде на свободу, заявили в прокуратурі.

27 лютого 2018 року Шевченківський районний суд Києва провів підготовче засідання у справі Павла Бялая – фігуранта вбивства журналіста В'ячеслава Веремія, якого слідство вважає одним із співучасників злочину і безпосереднім підлеглим організатора тітушок на Євромайдані Юрія Крисіна, передає кореспондент "ГОРДОН".

Під час підготовчого засідання розглядали питання про зміну запобіжного заходу Бялаю, якого нині тримають у Лук'янівському СІЗО. Термін тримання під вартою у підозрюваного закінчується 2 березня. Прокурори просили продовжити запобіжний захід ще на два місяці, підкресливши, що Бялая обвинувачують у тяжких злочинах, йому загрожує довічне ув'язнення, є ймовірність, що він переховуватиметься від слідства. Крім того, за словами сторони обвинувачення, підозрюваний ніде офіційно не працює, входить у збройну рейдерську групу і може погрожувати свідкам і потерпілим у справі.

Адвокати Бялая наполягають, що за рік перебування в слідчому ізоляторі у їхнього підзахисного погіршився стан здоров'я, йому не раз викликали "швидку". Сторона захисту зазначила, що Бялай протягом трьох років розслідування добровільно приходив в органи, давав свідчення і співпрацював зі слідством. У відповідь на цей аргумент прокурори наголосили, що свідчення Бялая в більшості випадків виявилися неправдивими. Захист наполягав, що прямого умислу на вбивство у Бялая не було і максимум, що йому можна інкримінувати, – "пошкодження транспортного засобу".

Заслухавши всі сторони, колегія суддів на чолі із суддею Тетяною Левицькою оголосила рішення перенести підготовче засідання на 20 березня і рівно до цієї дати продовжити Бялаю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

"Задовольнити клопотання прокурора і продовжити термін запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою до наступного судового засідання 20 березня 2018 року включно. Повний текст ухвали буде оголошено 2 березня 2018 року о 8.10", – зачитала рішення суддя Левицька.

Фактично це означає, що суд продовжив перебування підозрюваного під вартою не на два місяці, а на 18 днів – з 2-го до 20 березня, заявив у коментарі "ГОРДОН" прокурор відділу процесуального керівництва департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури України Володимир Приходько. За словами представника обвинувачення, якщо з тих чи інших причин засідання 20 березня зірветься, Бялая випустять на свободу просто в залі суду.

"Є підозра, що судове засідання 20 березня можуть спеціально зірвати. Наприклад, не прийдуть захисники, а враховуючи, що термін тримання під вартою Бялая тепер закінчується 20 березня, його випустять просто в залі суду. Суд оголосив лише результативну частину свого рішення, не дав повного обґрунтування, чому саме так вирішив. Обіцяли опублікувати повний текст 2 березня вранці. Ми почитаємо і зрозуміємо, чим керувався суд", – сказав прокурор Приходько.

27 лютого 2018 року, Київ, Шевченківський райсуд. Підозрюваний Павло Бялай (праворуч) звертається до колегії суддів на чолі із суддею Левицькою (ліворуч на другому плані) із проханням відпустити його з-під варти. Фото: Наталія Двалі / Gordonua.com

На початку засідання адвокати Бялая вимагали перевести суд у закритий режим "для гарантування безпеки підзахисного". Вони підкреслили, що до процесу прикута суспільна увага, а напередодні до Крисіна прийшли активісти й облили його зеленкою. Прокурори опротестували клопотання захисту, зазначивши, що "закритий суд не є заходом гарантування безпеки". Суд прийняв аргументи прокуратури і провів засідання у відкритому режимі.

Журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія вбили під час Революції гідності – у ніч на 19 лютого 2014 року в центрі Києва. Він повертався з роботи додому на таксі. Автомобіль зупинили тітушки, витягли пасажирів і почали бити їх битами.

За даними слідства, Павло Бялай входив до групи тітушок, організатором якої був раніше судимий Юрій Крисін. Згідно з матеріалами слідства, саме Бялай стріляв із вогнепальної зброї по таксі, у якому їхав Веремій і ще двоє людей, а потім особисто витягнув його з автомобіля і разом із Крисіним та іншими тітушками почав бити журналіста. Коли кореспондент "Вестей" вирвався і спробував утекти, у нього вистрілили (слідство вважає, що це зробив житель Горлівки Джалал Алієв, він у розшуку). Журналіст помер у лікарні від втрати крові і травм.

Павла Бялая затримали 9 березня 2017 року. Печерський районний суд узяв його під варту. Термін арешту закінчується 20 березня 2018 року. Бялая обвинувачують за п'ятьма статтями Кримінального кодексу, зокрема за ст. 115, ч. 2 – "умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб" і ст. 263, 1 ч. – "незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами". Бялаю загрожує довічне ув'язнення.

22 грудня 2017 року Шевченківський районний суд Києва визнав Юрія Крисіна винним у хуліганстві й засудив його до чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки. Це означає, що якщо найближчими двома роками Крисін не здійснить правопорушень, залишиться на волі, а його судимість буде вважатися погашеною.

Занадто м'який вирок Крисіну викликав обурення в українському суспільстві. Наприкінці 2017 року на Майдані Незалежності в Києві пройшла акція з вимогою справедливого вироку Крисіну. 1 березня 2018-го Апеляційний суд Києва має переглянути вирок Крисіну. За кілька днів до апеляції активісти приїхали в дитяче відділення Інституту серця в Києві, де, за їхніми словами, "Крисін переховується від правосуддя".

Прокурор Генеральної прокуратури України Олексій Донський заявив, що у Крисіна є підтримка у владі.