"Після цього все – ми у Євросоюзі". У МЗС України назвали три кроки до повноправного членства країни у ЄС

Україна після переговорів "буквально за три кроки від членства в ЄС", зазначили в МЗС
Фото: EPA

Після завершення переговорів про вступ у ЄС, до того дня, коли Україна стане повноправним членом Євросоюзу, залишиться три кроки. Про це 24 червня в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Рада", розповів глава українського МЗС Дмитро Кулеба.

25 червня у Люксембурзі відбудеться міжурядова конференція ЄС з Україною, після якої переговори про вступ почнуть офіційно.

"Завтра буде така інавгураційна частина, потім буде шість кластерів переговорів, кожен кластер буде окремо відкриватися і закриватися. Це вже будуть фахівці, кожен у відповідних галузях [буде] працювати над тим, щоб приводити законодавство України у відповідність до стандартів ЄС по кожному блоку", – розповів Кулеба.

Він зазначив, що Україна "буквально у трьох кроках (після переговорів) від членства в ЄС" і "ця подія глобального значення для Європи".

"Після того, як завершаться переговори, комісія має видати свій висновок про те, що переговори успішно завершені і Україна досягла відповідності критеріям вступу. Після цього ухвалюється рішення про підписання угоди про вступ України в ЄС. Це був другий етап. І третій етап – це власне ратифікація угоди парламентами країн – членів [ЄС]. Після цього все – ми в Євросоюзі", – наголосив Кулеба.

Контекст:

Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу 28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного російського вторгнення. 23 червня того самого року лідери ЄС підтримали надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС. У грудні 2023-го Європейська рада рекомендувала розпочати переговори щодо вступу України у блок.

У березні 2024-го Єврокомісія подала Європейській раді пропозиції щодо проєктів переговорних рамок.

Бельгійське головування у Раді ЄС проінформувало 14 червня, що постпреди країн – членів Євросоюзу схвалили проєкт переговорних рамок щодо вступу України в ЄС.

21 червня Рада ЄС ухвалила спільні позиції Євросоюзу, включно з переговорними рамками, для переговорів щодо вступу з Україною. У бельгійському головуванні у Раді ЄС повідомили, що перша міжурядова конференція з Україною відбудеться 25 червня у Люксембурзі.

21 червня президент Володимир Зеленський затвердив делегацію України для переговорів із ЄС щодо вступу, її очолила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Україна встановила рекорд, пройшовши шлях від заявки на вступ у ЄС до початку переговорів трохи більш як за два роки, заявили в українському МЗС.