Посол Туреччини підтвердив, що його країна візьме участь у саміті миру – віцеспікерка Ради

Кондратюк 5 червня провела зустріч із послом Туреччини Більгеном
Фото: Олена Кондратюк / Facebook

Туреччина візьме участь у Глобальному саміті миру, який відбудеться у середині червня у Швейцарії. Про це 5 червня у Facebook після зустрічі з послом Туреччини в Україні Мустафою Левентом Більгеном повідомила віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк.

"Обговорили підготовку до Берлінської конференції з відновлення України й саміту миру у Швейцарії. Мустафа Більген підтвердив, що турецька сторона візьме активну участь в обох важливих для України міжнародних заходах, – написала Кондратюк. – Туреччина підтримує українську формулу миру, особливо пункт №2 щодо продовольчої безпеки".

Більген зазначив, що для Туреччини "є принциповою і непохитною підтримка суверенітету й територіальної цілісності України", розповіла віцеспікерка Ради.

Контекст:

У Швейцарії 15–16 червня відбудеться саміт миру, на ньому, як повідомив президент України Володимир Зеленський, обговорюватимуть три пункти формули миру – це ядерна безпека, продовольча безпека і звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія. Як зазначили в Офісі президента України, Київ наполягав, щоб країни-агресора Росії на першому саміті не було.

2 червня Зеленський повідомив, що участь у саміті миру підтвердило понад 100 держав і міжнародних організацій, але досі немає підтвердження участі деяких світових лідерів. За його словами, РФ "шантажує деяких лідерів і намагається заблокувати участь деяких країн".

Туреччина активно пропонує послуги посередника в переговорах між Україною та Росією й надає дипломатичну підтримку. В інтерв'ю у квітні 2024 року Зеленський заявив, що вдячний президенту Туреччини Реджепу Ердогану за бажання бути посередником, але "формат саміту миру кращий". "При всій повазі до потужності турецьких партнерів, вони для нас немало зробили, але в них є й міцні відносини з Росією. У них є свої зацікавленості, інші – економічні. І тому я вважаю, що Туреччини буде мало", – наголосив президент України. Водночас він вважає, що Туреччина "буде серед лідерів країн, які можуть виконувати посередницьку місію".