Прем'єр Грузії повторив за пропагандою РФ, що владу в Україні призначив Захід, а сама країна "розвалилася". МЗС України відповіло

Кобахідзе заявив, що "ніхто в Грузії не дочекається Майдану"
фото: საქართველოს მთავრობა / Facebook

Владі Грузії потрібно утриматися від повторення нападок на адресу України, які вкотре відтворюють пропаганду країни-агресора Росії. Про це йдеться в заяві, яку 30 травня опублікувало Міністерство закордонних справ України.

Чинній владі у Тбілісі не варто використовувати ситуацію в Україні для врегулювання своїх внутрішньополітичних проблем, ідеться в заяві. У ній наголошують, що "не Україна, яка захищається, а виключно Росія, яка віроломно напала на нашу землю, відповідальна за тисячі втрачених життів, руйнування українських міст і сіл".

Так МЗС прокоментувало слова прем'єр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе, який 30 травня в розмові з журналістами провів паралель між Майданом в Україні й політичними процесами у Грузії, де тривають протести проти проросійського закону про "іноагентів". Брифінг Кобахідзе транслювали у Facebook.

"Я хочу всім сказати, що ніхто в Грузії не дочекається Майдану. Нагадаю, якими були підсумки Майдану для України. Тоді реально уряд України призначили ззовні, спочатку один раз, потім ще раз. Зрештою, ті, хто призначав уряд ззовні, не взяли на себе відповідальності за події, що розвивалися в цій країні. До 2013 року Україна була країною з територіальною цілісністю, а її економіка становила $200 млрд. Сьогодні ця країна розвалилася", – цитує його грузинське видання Sova.

У МЗС України зазначили, що у згаданому спічі Кобахідзе жодного разу не згадав Росії.

"Прикро спостерігати послідовну й постійну деградацію політичних заяв прем'єра Грузії, які останнім часом вже важко відрізнити від заяв російського керівництва. РФ має бути покарана за всі злочини, скоєні в Україні, Грузії й інших країнах протягом останніх десятиліть. Закликаємо грузинських політиків утриматися від подібних заяв на адресу нашої країни, які вчергове повторюють російські наративи, і використання України у внутрішньополітичній боротьбі у Грузії", – резюмували в зовнішньополітичному відомстві.

Контекст:

Кобахідзе після вступу на посаду глави уряду в лютому 2024 року вже робив антиукраїнські заяви. 18 квітня він сказав, що ініційований проросійською партією влади "Грузинська мрія" закон про "іноагентів" має захистити країну від "українізації". Тоді у МЗС України відповіли, що "русифікація, а не міфічна "українізація" є реальною загрозою для Грузії".

До призначення прем'єром, коли Кобахідзе очолював "Грузинську мрію", він звинувачував Київ у спробі "відкрити другий фронт у Грузії" проти РФ. Із посиланням на грузинські спецслужби він розповів про нібито незаконне транспортування до Грузії вибухових пристроїв з Одеси через Румунію, Болгарію й Туреччину. Організатором схеми силовики назвали громадянина України й уродженця Батумі Андрія Шарашидзе, який у 2020 році балотувався до Одеської обласної ради від партії "Слуга народу".