"Приватна думка приватної особи". Арестович прокоментував свої заяви на адресу Меркель

Арестович назвав Меркель (на фото) "політиком, який іде"
Фото: ЕРА

Радник глави Офісу президента України Олексій Арестович заявив, що його оцінка дій федеральної канцлерки Німеччини Ангели Меркель, яку він висловив після зустрічі Меркель із президентом Володимиром Зеленським, – думка приватної особи. Відео заяви Арестовича опублікував 16 липня Telegram-канал PavlovskyNews.

"Я ж говорив не як радник глави Офісу президента, а як приватна особа, яка оцінює ситуацію збоку. Німеччина настільки ефективно захищає свої національні інтереси, що часто страждають наші національні інтереси. Якщо згадати перший і другий "Мінськ", то в мене було відчуття, що вони хочуть із нас зняти вишиванку й помити підлогу у приймальні Кремля", – заявив радник глави ОПУ.

За його словами, колишні канцлери ФРН "працюють у борді "Газпрому".

"Невідомо, де пані Меркель працюватиме. Це, нагадаю, приватна думка приватної особи. Щойно Меркель вийшла у Вашингтоні і вони дали спільну пресконференцію з президентом США. [Президент Джо] Байден констатує розбіжність у позиціях. Він каже, що ми не домовилися щодо "Північного потоку – 2". У нас різні погляди", – зазначив Арестович.

За його словами, на Заході різкіше оцінюють позицію Меркель.

"Я видаю особисту оцінку, оскільки вона така, і рівно те, що я сказав, я і мав на увазі. Меркель, захищаючи свої національні інтереси, готова пожертвувати частиною наших національних інтересів, як ми їх розуміємо", – резюмував Арестович.

Арестович, коментуючи зустріч Зеленського й Меркель, 15 липня заявив, що канцлерка ФРН здала українські інтереси на користь Росії.

"Пані Меркель – політик, який іде. І президент із пані Меркель, я так можу сказати, не знайшли спільної мови, загального розуміння щодо цілого спектра питань, починаючи з "Північного потоку", його долі, і закінчуючи конкретною імплементацією "формули Штайнмаєра". Ввічливі заяви під час пресконференції – це просто щоб не сваритися", – сказав він.

Контекст:

Зеленський прибув із дводенним робочим візитом до Німеччини 11 липня. Президент України також зустрівся з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром і кандидатом у канцлери Німеччини, прем'єр-міністром федеральної землі Північний Рейн – Вестфалія Арміном Лашетом.

12 липня в Берліні відбулася зустріч Зеленського й Меркель, вона тривала протягом чотирьох годин, бесіда відбувалась у форматі вечері.

Приблизно о 20.00 за київським часом Зеленський і Меркель вийшли на брифінг до ЗМІ. Канцлерка пообіцяла, що Німеччина передасть Україні 1,5 млн доз вакцини проти коронавірусної інфекції, заявила про необхідність імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство і сказала, що Україна для Німеччини залишається країною для транзиту газу, "навіть у разі, якщо "Північний потік – 2" буде добудовано".

Зеленський підкреслив, що "Північний потік – 2" – це велика загроза, яка вміло ховається під маскою економічного проєкту. Президент вважає, що питання цього трубопроводу мають обговорювати на зустрічі лідерів "Нормандської четвірки" і що Україні необхідні гарантії ЄС щодо енергетичної безпеки.

Також Зеленський закликав "усі країни" чинити тиск на Росію, щоб домогтися проведення саміту лідерів "Нормандської четвірки", і виступив за залучення США у процес переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.